Ami a lyukon kifér: joghézag miatt kaphatnak százmilliókat az álcivil fideszesek

Ami a lyukon kifér: joghézag miatt kaphatnak százmilliókat az álcivil fideszesek

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Csak úgy dőlt a közpénz decemberben a Fidesz-közeli civil szervezetekbe, fél évvel a 2024-es önkormányzati választások előtt: a Városi Civil Alap (VCA) 4,8 milliárdos pályázati keretéből több olyan egyesületnek is jutott, amely a 2019-es választásokon teljesen nyíltan támogatta a kormánypárt helyi emberét, vagy éppen közös jelöltet indított a Fidesz–KDNP-vel.

A pályázatokat a Miniszterelnökség felügyelete álló Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) bonyolította, lényegében rajtuk múlt, hogy a több ezer jelentkező közül ki jut pár százezres vagy éppen tízmilliós támogatáshoz. A bőkezű osztogatásra Hadházy Ákos is felhívta a figyelmet. A független képviselő szerint a támogatás duplán törvénysértő volt: a közpénzek átlátható felhasználásáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény a pártokkal közösen induló civil szervezeteket öt évre tiltja el a közpénzes pályázatoktól. A politizáló szervezetek kitömését pedig maga a BGA-ra vonatkozó 2010. évi törvény is tiltja, mondván, „nem jogosult az Alap támogatására politikai párt, vagy közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet”.

• Milyen válasszal hárította Hadházy Ákos vádját a Miniszterelnökség?
• 
Mi az a jogi kiskapu, amin keresztül több százmilliós vagy akár milliárdos nagyságrendben áramlik pénz a fideszes álcivilekhez, fél évvel az önkormányzati választások előtt?
• 
Hogyan viselnek két sapkát a kormánypárti képviselők, és milyen megdöbbentő kormánypárti túlsúlyt találtunk a VCA nyertesei között?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!