Sokkal többe fognak kerülni a jövőben a buszos kirándulások

Sokkal többe fognak kerülni a jövőben a buszos kirándulások

Egy férfi hûsöl egy turistabusz kinyitott csomagterében az Újpesti rakpartnál 2019. június 27-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Már eddig is panaszkodtak a szülők amiatt, hogy évről évre nő az osztálykirándulások ára, hamarosan pedig további jelentős drágulás várható a buszos utaknál. Egy vidéki édesanya arról számolt be, hogy általános iskolás gyereke egynapos kirándulása úti céltól függően eddig 6–8 ezer forintba került, miután a különbuszt 60–70 ezer forintból oldották meg. El sem tudja képzelni, mennyivel kell majd többet fizetnie, ha a jövőben 40–60 százalékkal magasabb árajánlatot kapnak a buszos vállalkozóktól az iskolák azért, mert a jármű költségelemei közül az útdíj az egy évvel korábbi szint legalább tízszeresére emelkedik.

Ha a Nyíregyháza–Tihany osztálykirándulás útdíja eddig 3–4 ezer forint volt, áprilistól az oda-visszaút 40–50 ezer forintba fog kerülni – érzékeltette a helyzetet Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkára. De nemcsak az iskolás, hanem a nyugdíjas és a turistacsoportok számára is nagy érvágást hoz az útdíjtörvény április elsejétől érvényes módosítása, amely a dolgozói személyszállítás árát is megdobhatja.

• Van-e alternatívája a buszos osztálykirándulásoknak?
• Mitől emelkedik meg a buszos cégek által fizetendő útdíj?
• Mekkora árbevételt remél a kormány az új rendszertől?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!