Az embereknek elfogyott a pénzük

Az embereknek elfogyott a pénzük

Vásárlás a piacon (képünk illusztráció) (Fotó: AFP via Europress/Isza Ferenc)

Széles gödörbe került a magyar gazdaság, zsinórban már negyedik negyedéve zsugorodik a bruttó hazai termék (GDP). Ilyen hosszú visszaesésre 1995 óta nem volt példa, amióta elkezdték a mostani módszertannal mérni a gazdaság teljesítményét.

– Ugyanakkor ez a gödör ma még nem olyan mély – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Negyedéves összevetésben ugyanis mínusz 1, mínusz 0,6, mínusz 0,4 és mínusz 0,3 százalékos volt a visszaesés mértéke az utóbbi egy év folyamán. A 2008–2009-es pénzügyi válság idején ugyan egymás után csak három negatív negyedéve volt a magyar gazdaságnak, de akkor markánsan, sorrendben 0,2, 3,5 és 4,1 százalékkal esett vissza a GDP az előző negyedévekhez képest. Ettől függetlenül uniós összevetésben (lapzártánk idején néhány adat még hiányzott) is siralmas a magyar teljesítmény: egy éve tartó technikai recesszió rajtunk kívül csak Észtországban volt, ha pedig éves összevetésben nézzük a GDP második negyedéves alakulását, akkor a magyarnál (mínusz 2,3 százalék) csak a svéd (mínusz 2,4 százalék) és az észt gazdaság (mínusz 3,0 százalék) esett vissza nagyobb mértékben. Ráadásul az eurózónában év alapon 0,6 százalékos növekedést mértek, szemben a 2,3 százalékos magyar csökkenéssel. A növekedési ütemkülönbség tehát 2,9 százalékpont az eurózóna tagállamai javára, noha a „háborús szankciók” ugyanúgy sújtják őket, mint hazánkat.

• Mi okozhatta a gazdaságnak a vártnál sokkal gyengébb második negyedéves teljesítményét?
• Mi magyarázza, hogy a nagyon kedvezőtlen folyamatok ellenére nem omlott össze a munkaerőpiac?
• Miért lenne hiba, ha a kormány türelmetlenül ismét élénkítésbe kezdene?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: infláció, GDP, recesszió