Az év végére ötszázalékos reálbércsökkenés várható

Az év végére ötszázalékos reálbércsökkenés várható

Fizikai munkás (Forrás: Pixabay)

 

Oroszország éppen akkor támadta meg Ukrajnát, amikor a covidválság után végre fellendülhetett volna az európai gazdaság. Ennél nem is lehetett volna Európa számára rosszabb pillanat. Az orosz agresszió nemcsak az energiahordozók árának megtöbbszöröződését okozta, hanem Európa egyik legnagyobb élelmiszer-szállítóját, Ukrajnát is ellehetetlenítette. Részben ennek következménye, hogy nemcsak az energia, de élelmiszerárak is az egekbe ugrottak.

Mindezek hatását a hibás gazdaságpolitika, az egyoldalú orosz energetikai függés, valamint a külső hatásoknak való igen nagy kitettség különösen felerősítette hazánkban. A gyenge lábakon álló magyar költségvetés már rövid távon sem tudta finanszírozni a rezsicsökkentésnek nevezett hatósági rezsiárat, ezért a kormány augusztustól – a megkérdőjelezhető módon kiszámított – „átlagnál” többet fogyasztók energiaköltségeit többszörösére emelte. Ez nemcsak családok százezreit hozza lehetetlen helyzetbe, de a kisebb vállalkozások, különösen a családi cégek, az úgynevezett mikrovállalkozók létét is veszélyezteti. A Magyar Hang már beszámolt arról, hogy az éttermek, szállodák, pékségek és cukrászatok negyede-harmada bezárhat ősszel, amikor megkapják az első emelt energiaszámlákat. Azt nem tudni, hogy ezen vállalkozások közül hány tud majd tavasszal újranyitni.

• Mely vállalkozások kerülhetnek a legnagyobb bajba?
• Meddig nőhet a munkanélküliségi ráta?
• A külföldről hazaérkezők is emelhetik a munkanélküliek számát?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent, 2022/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!