Az Ungváry-Bayer csörte mellékága

Az Ungváry-Bayer csörte mellékága

Az állambiztonság munkatársai operatív eszközzel készült titkos fotó kiértékelésén vesznek részt. Képkocka a Belügyminisztérium Filmstúdiójának oktatófilmjéből 1980-ból (Fotó: Fortepan/BM Filmstúdió)

Mielőtt elkezdem a mondandóm, le kell szögeznem két lényeges körülményt:
1.) Ungváry Krisztiánnal nem vagyok baráti viszonyban, sőt inkább ellentétes véleményt szoktunk hangoztatni állambiztonsági szakmai kérdésekben. Mivel én sajnos nem vagyok történész, bármikor fejet hajtok a történészi szakmai tudása és tevékenysége előtt. Soha nem masíroztunk egyazon zászló alatt, és már nem is fogunk, de az ellenvéleményem hangoztatásakor remélem, hogy a középosztálybeli neveltetésemnek köszönhetően az illendőség határait soha nem léptem át, miként ő sem tette ezt velem kapcsolatban.
2.) Bayer Zsolt már más eset. Vele soha életemben nem találkoztam, sem szóban, sem írásban nem érintkeztünk, szerintem azt sem nagyon tudja, hogy a világon vagyok. Az én koromban már nyugodtan megmondhatja a véleményét mindenki, így én is ezt teszem. Nem szeretem Bayer Zsoltot, mert taszít a harsánysága, a közönségessége, az undort keltő stílusa, igen-igen eltúlzott magabiztossága. Pedig fiatal koromban tíz évig voltam angyalföldi melós – szakmunkás (talán proli?) -, és megismerhettem az ottani köpködő kocsmák hangulatát is, miként Bayer stílusát. Már nagyon régen az volt a véleményem róla, hogy az előbbi magatartási és megnyilvánulási sajátosságok azokra a jellemzők, akiknek van valami titkolni, takargatni valójuk, akiknek kompenzálniuk kell valamit, és ezt Bayer túlzásba is viszi.

Egyszóval érdeklődve olvastam Ungváry Krisztián Bayerral meg a nagyapjával kapcsolatos írását, de tovább már az ügy nem is érdekel. Máris megjelentek az első Bayert mentegető cikkek, és továbbiak is lesznek majd addig, amíg meg nem magyarázzák a megmagyarázhatatlant is. Ungváry Krisztián itt csak vesztes lehet, és örüljön, ha bíróság elé nem citálják. Van azonban egy haszna számomra ennek a cirkusznak. A Bayer nagyapó beszervezettsége kapcsán felmerült egy név – Zengő Zoltán államvédelmi hadnagy –, akit az ismertetett történetek után évtizedekkel személyesen is megismertem, sőt rövid ideig a parancsnokom is volt. Az ő története is érdekesen alakult. Röviden leírom, hátha valakit érdekel. Még az is lehet, hogy Bayer Zsoltot vagy Ungváry Krisztiánt is.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!