Beck Zoltán: Amit most látok, inkább félelemmel tölt el

Beck Zoltán: Amit most látok, inkább félelemmel tölt el

Beck Zoltán (Fotó: Halász Nóra)

Több mint harminc éve üzemeltetünk egy társadalmat, de ennyi idő sem volt elegendő ahhoz, hogy a lényegi kérdésekről tisztán, egymásra odafigyelve és megértéssel beszéljünk – mondta a Magyar Hangnak Beck Zoltán, a 30Y zenekar énekes-gitárosa, egyetemi oktató, a héten átadott Libri irodalmi díjak zsűritagja. A járványban a zenész szerint hamar leszámolhattunk a szolidaritás eszméjével, a vírusra adott válaszunk az önző versengés lett, így talán már csak az alkotásból meríthetünk reményt.

A korlátozások nem hiúsági vagy materiális kérdésként merültek fel a zenészek számára, a fellépések hiánya az identitásukat kérdőjelezi meg – fogalmazott Beck Zoltán. – Zenészként én a nyilvánosság előtt, ott és akkor vagyok, a közönség legitimálja a létezésem, és ad értelmet a munkámnak. A nyilvánosság elvesztése, mivel identikus kérdés, a próbatermi alkotómunkára is hatással van.

A zenész hangsúlyozta, megrögzött humanistaként azokban a drasztikus változásokban hisz, amelyek törődőbbé teszik az embert a másik iránt, amelyek igazságosabb társadalmat teremtenek. – Amit azonban most látok, az inkább félelemmel tölt el. A kényelem, a biztonság, a hedonizmus és az önzés uralja társadalmaink logikáját – mondta.

• Úgy tűnik, a korlátozások alatt nagy feszültség gyülemlett fel az emberekben. Elindíthat ez drasztikus társadalmi változásokat?
• A járvány a kulturális életre is súlyos csapást mért, zenészként hogyan élte meg az elmúlt időszakot?
• A Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékének adjunktusaként a cigányság társadalmi reprezentáció ját is vizsgálja. Változtatott a cigányok, romák megjelenítésén, a róluk szóló közbeszéden a járvány?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang május 14-én megjelent, 2021/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!