Beer Miklós: Túl sokat hallgattunk

Beer Miklós: Túl sokat hallgattunk

Beer Miklós (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem egy elképzelt lehetőség az, hogy meghalunk, hanem ez maga a valóság, amely komolyságot ad egész életünknek. A húsvét ünneplése pedig rávilágít ennek a ténynek a mindenkori aktualitására – mondta a Magyar Hangnak adott ünnepi interjújában Beer Miklós. A Váci Egyházmegye nyugalmazott püspöke szerint a kegyelmi botrány mély sebet ejtett a társadalmon, amelynek gyógyulását segítené a döntés hátterének megismerése éppúgy, mint Balog Zoltán távozása püspöki pozíciójából, vagy Novák Katalin bocsánatkéréssel felérő gesztusa. Hangsúlyozta, elkerülhetetlen, hogy a katolikus egyház is önvizsgálatot tartson a gyermekvédelemmel kapcsolatban éppúgy, mint az állammal való összefonódás kérdésében.

– Amikor először hangzottak el a Ferenc pápát sértő kijelentések, nem szólaltunk meg. Nem álltunk ki a gyermekbántalmazások áldozatai mellett sem, és kerültük a nyilvánosságot, amikor egyházi személyekről derült ki, hogy követtek el bántalmazást. Hallgattunk akkor is, amikor a menekültek és a bevándorlók ügyét egybemosták – mutatott rá Beer Miklós, aki szerint az egyház hitelessége ott kezdődik, hogy hitről tanúskodó életet élnek az egyház tagjai, papok és laikus hívők egyaránt.

Az interjúból kiderül:
• Mi indította arra, hogy szétossza mindenét?
• Hogyan vélekedik az eutanázia kérdéséről és az erről szóló közéleti vitáról?
• A népszámlálási adatok, illetve az üres templomok láttán milyen állapotban látja az egyházat?
• Készteti-e a katolikus egyházat önreflexióra a kegyelmi botrány?
• Milyen fényt vet Balog Zoltán református püspök szerepe a kegyelmi botrányban a hazai kereszténységre?
• Jót tenne-e, ha a széles nyilvánosság is megismerhetné, ki szorgalmazta K. Endre kegyelemben részesítését?
• Mire számít Magyar Péter színrelépésével? 

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!