Elsüllyed az ellenzéki bárka?

Elsüllyed az ellenzéki bárka?

Zárug Péter Farkas és Lakner Zoltán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Elsüllyed-e az ellenzéki bárka, és valóban olyan-e a Fidesz, mint a teflon? Lakner Zoltán és Zárug Péter Farkas politológusokkal az áprilisi választási eredmény lehetséges magyarázatairól, a Fidesz sikerreceptjéről, az ellenzék kudarcának okairól és a demokráciák előtt álló kihívásokról beszélgettünk.

Zárug Péter Farkas szerint egy gazdasági válság sem téríti majd el a Fideszt attól, hogy továbbra is helikopterpénzekkel biztosítsa a támogatottságát, Lakner Zoltán viszont azt gondolja, a korábbihoz hasonló megszorítások is karcolásokat ejthetnek a kormánypártokon. Szerinte az ellenzéki pártoknak ideje saját társadalmi hasznosságukat bizonyítani, míg Zárug Péter Farkas úgy véli, ennek az ellenzéknek már „lefőtt a kávé”.

Lakner Zoltán emlékeztetett: már van tapasztalat a Fidesz válságkezeléséről: „a megszorításokat úgy oldották meg, hogy egy csomó adóterhet ráterheltek a legalacsonyabb munkajövedelemmel rendelkezőkre, államosították a magánnyugdíjakat, pénzt vontak ki a szociálpolitikából, oktatásból, egészségügyből.” De arra is felhívta a figyelmet: hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy a Fidesz ezekből mindig jól jött ki, ami nem igaz. 2011–12-ben, vagy ’14–15-ben jelentős támogatottsági válsága keletkezett a Fidesznek. 

Zárug Péter Farkas viszont úgy látja, az orbáni kormányzat a tőkéjének tekinti azt, hogy a társadalomra a lehető legkevesebb terhet tegye. – Ma, amikor a demokrácia, az illiberalizmus, illetve autoriter vagy diktatórikus rendszerek küzdenek egymással, akkor az elsődleges kérdés a hatékonyság és a jólét kérdése. A hibrid rezsimek azáltal igazolják magukat, hogy hatékonyabbak, netán még nagyobb jólétet is tudnak biztosítani, mint a lassú és sok nyűggel-bajjal küzdő demokráciák. Ettől veszélyes az a diskurzus, amely az elmúlt 20-30 évben kialakult e rezsimek versenye kapcsán. Nem értékekről való gondolkodás ez. Nagy autoriter rendszerek lét-, köz- és fizikai biztonságot nyújtó kínálatával kell küzdenie a demokráciának – mondja.

• Lehet-e úgy értelmezni a negyedik kétharmadot, hogy a magyar választók valójában nem vágynak politikai váltógazdaságra?
• Ha a fennmaradás záloga az osztogatás, akkor egy gazdasági válság idején hogyan fog működni a rendszer?
• Meddig tekintünk egy rendszert demokráciának?
• Miért nem sikerült a megújulás az ellenzéki oldalon?

A teljes cikket a Magyar Hang május 13-án megjelent, 2022/20. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!