Benedek Szabolcs: Régen is hús-vér emberek éltek

Benedek Szabolcs: Régen is hús-vér emberek éltek

Benedek Szabolcs

Nem történelemkönyv akar lenni, nem helyettesítheti és nem is kívánja helyettesíteni sem a történelemórákat, sem a komoly történelmi munkákat, de ha lesz ötven, száz, ezer fiatal, aki mondjuk két Tik Tok-videó között ezt a könyvet olvasgatva ráébred arra, hogy régen is zajlott az élet, és igenis voltak érdekes dolgok, akkor azt már sikernek érzem – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Benedek Szabolcs író a Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája című új könyve kapcsán.

Konkrétan a Z generációra gondolt, amikor írta a könyvet, vagyis azokra, akik kisgyerekkoruktól beleszocializálódtak a digitális világba, és emiatt elég magasan van az ingerküszöbük. Folyamatosan érik őket a hangi és a képi hatások, és ha valamire föl akarjuk hívni a figyelmüket, akkor annak elég harsánynak kell lennie. Nem tudom, ez a könyv mennyire lett végül harsány, mindenesetre a benne elbeszélt eseményekkel és a nyelvezetével a figyelem és az érdeklődés felkeltése volt a kimondott célom – mondta.

Hozzátette: az a lista, amelyiken a legnagyobbként emlegetett királyaink szerepelnek, nagyjából helyénvaló, és aki rajta van, nem ok nélkül szerepel rajta. Ugyanakkor szerinte az is kikristályosodik a könyvéből, hogy „az Árpádok kora például a magyarság hősi korszaka sok tekintetben, ugyanakkor véres trónviszályok ideje is, a bizonytalan, még nem kikristályosodott öröklődési rend miatt polgárháborúktól szenvedett az ország. A Habsburgok pedig több pozitívumot tettek hozzá a történelmünkhöz, mint amennyit általában nekik tulajdonítunk.”

A teljes interjúban erről is olvashat:
• A történelem nem csak bemagolandó évszámokból áll
• Okkal tartjuk-e etalonnak Mátyás királyt?
• A sorozat az új regény?
• Mi lesz Benedek Szabolcs következő könyve?

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!