Csókoljátok a Fiút!

Csókoljátok a Fiút!

Gentile da Fabriano: A háromkirályok imádása, 1423

Amikor megszületett Jézus a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, íme, bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: „Hol van a zsidók újszülött királya? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és azért jöttünk, hogy tisztességet tegyünk neki.

– A távolban élő bölcsek tudták, amit a legközelebb élők és a hivatalosan ezzel foglalkozók nem: Krisztus megszületett. Isten elküldte a megígért Messiást, aki nemcsak az Isten útjára vezet és bemutatja a legszentebb áldozatot, hanem uralkodik is, mégpedig mindenek felett. Az ígéret beteljesülése a történetet megíró Máté evangelistának, aki, mint tudható, elsősorban a zsidók számára írt, különösen fontos. Mint ahogy az is, hogy érzékeltesse, milyen értetlenséget hoz mindez azok körében, akik nem várják beteljesülését, mert nem hisznek Isten ígéreteiben.

„Heródes király nagy megdöbbenéssel hallotta ezt és vele együtt az egész Jeruzsálem – folytatja Máté. – A király összegyűjtve a papi fejedelmeket és a nép írástudóit, tudakozódott tőlük, hol születhetett meg Krisztus. Azok pedig azt mondták: A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: És te, Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legkisebb Júda főhelyei között, mert belőled származik az a fejedelem, aki pásztorolja az én népemet, Izráelt.”

• Milyen ismerős a tombolás és a zűrzavar ma is, ahogy az is, hogy a sötét erők még arra is képesek, hogy gonosz szándékuk érdekében összegyűljenek, tanácskozzanak, tervezgessenek.
• De nem szükséges istentelen, sötét erőket emlegetni, épp elég van belőle a mindennapokban is. 
• Isten nem a távozott és nem is a távozó, hanem a tőle eltávolodó emberhez érkező Isten. 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!