Demeter Szilárd, a vegetáriánus hentes

Demeter Szilárd, a vegetáriánus hentes

Demeter Szilárd (Fotó: Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum)

„Szevasz, öcsém, van-e még sósborszeszetek?
Hé, biztos úr, én piszkosul be vagyok nyomva, ez egy tiszta sor, de ami illegál, olyat nem talál, mer’ ha lenne, nem lennék ilyen fosul”
(Lukács László–Fejes Tamás–Sidlovics Gábor; Tankcsapda: Szevasz, öcsém, 2019.)

Meseországban a kultúra legfőbb mecénása és mindenható ura egy olyan bicskás személy, aki a magyar irodalom 80 százalékát „kukázná”, a színházművészetet pedig „egy személyes élmény alapján gyűlöli”. A Petőfi rádiót lenyúló és bűvkörébe vonó Demeter Szilárd egyébként azzal is előrukkolt a Telexnek adott interjúban, hogy nem hallgat rádiót, „mint minden normális ember”, ő is Spotifyon hallgat könnyűzenét. Ezzel magam is így vagyok, de egyrészt én nem vagyok egy könnyűzenei rádióadó mindenható ura, másrészt nem venném a bátorságot, hogy a még mindig lineáris rádióadást hallgatókat kizárjam a „normális emberek” köréből.

Demeter Szilárd e kijelentései alapján olyan, mint a vegetáriánus hentes és mészáros, mint a fajgyűlölő polgárjogi aktivista, mint a piromániás erdész, vagy mint az erőszaktól irtózó komcsi pribék az Andrássy út 60. pincéjében. Egészen unortodox személyzeti politikára vall, hogy az a kormányzati személy, aki a kulturális élet és halál ura, gyűlöli, megveti vagy lenézi annak egy jelentős részét. Nem mellékesen a magát irodalmárként öndefiniáló állampártember nem ismeri a „kukázni” ige jelentését és használatát, de ezt már többen is észrevételezték. Az azonban megér egy misét, hogy korunk és a szegény ember Aczél Györgyét milyen „személyes élmény” érhette, amiért úgy en bloc meggyűlölte a színházat. Egy izraeli kémszoftver segítségével lehallgatta egy színház? Nemváltó műtétet akartak rajta végezni Thália papjai? Feldühödött matinébérletes nyugdíjasok elé álltak a büfésorban a két felvonás közötti szünetben, és így perec nélkül kellett végignéznie a Háború és béke színpadi változatát? Egyszer egy darab alatt Németh Szilárd ült előtte, és túl hangosan ette a pacalt, miközben Kósa Lajos folyamatosan államtitkokat sugdosott a fülébe? Miképp’ abuzált téged a teátrum, pici Szilárd?