Demeter Szilárd egy második Liget-projektet épít?

Demeter Szilárd egy második Liget-projektet épít?

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szólásszabadság címû konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a budapesti Várkert Bazárban 2024. február 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Új oldaláról ismerhettük meg Demeter Szilárdot. A Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) irányító kulturális szakember magára vállalta azt az integrációt, ami elől a legtöbben alighanem elfutottak volna: vegetáló intézményeket kell összevonnia, majd egymáshoz kötve talpra állítania, méghozzá (egyelőre) pluszforrások nélkül. Egy ilyen feladat kivételes honpolgárt kíván, akinek emléklapja örökké e négy szócskát üzeni: a haza minden előtt. Reméljük, patrióta lendülete kitart akkor is, amikor majd elő kell teremtenie 300-400 milliárd forintot.

Ahogy arról a Magyar Hangban is írtunk, Csák János kulturális és innovációs miniszter február 27-én bejelentette, Demeter vezetésével létrehozzák a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központot. A kulturális holdinghoz hat intézmény tartozik majd: a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a PIM, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM), az Iparművészeti Múzeum (IMM) és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM). Korábban foglalkoztunk már a lapban Demeter eddigi kulturális teljesítményével – megemelte a fizetéseket a PIM-ben, és nem szólt bele a szakmai munkába –, és meg is kérdeztük az újonnan létrehozott központ fejét a terveiről: „Minden hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk” – foglalta össze ars poeticáját múlt heti cikkünkben. Arról azonban eddig nem esett szó, hogy mekkora terhet vett a nyakába a kultúrkorifeus. 

• Miért tart zárva hét éve az Iparművészeti Múzeum?
• Hová költöztetné a kormány a Természettudományi Múzeumot?
• Mi lesz a sorsa a Budavár Palotában útban lévő OSZK-nak?
• Miért kerül több száz milliárd forintba a bajban lévő intézmények megmentése?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!