Dühös gazdák, traktorokkal – Berlinben továbbra sincs megegyezés

Dühös gazdák, traktorokkal – Berlinben továbbra sincs megegyezés

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a berlini Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Kifütyülték a német pénzügyminisztert és nem fogadják el a kormány ajánlatát azok a  gazdálkodók, akik jelenleg is traktorokkal tüntetnek Berlinben. A német szövetségi kormány két adókedvezményt vont volna meg a termelőktől, és bár azóta részben visszaléptek a megszorításoktól, a több tízezer Berlinben tüntető gazda továbbra is az összes adókedvezmény fenntartását követeli. A mezőgazdasági bevételek csaknem fele állami támogatásból származik Németországban, és az elmúlt évtizedekben lecsökkent a gazdaságok száma - jellemzően a kisgazdaságok tűntek el. 

Füttyel, huhogással és „takarodj” kiáltásokkal fogadták a tiltakozó gazdák Christian Lindner (Német Szabaddemokrata Párt, FDP) német pénzügyminisztert, aki Berlinben állt a több tízezer tüntető elé hétfőn kora délután. A miniszter nem hozott jó híreket: szavai szerint a kormány nem vonja vissza teljes egészében a gazdáknak járó adókedvezmények eltörlését – írta tudósításában a német közmédia.

A kormány spórolási tervei az elmúlt hetekben országos tiltakozásokat váltottak ki, tüntetésekhez, traktoros felvonulásokhoz és útzárakhoz vezettek. A gazdák azért vannak felháborodva, mert a szövetségi kormány bejelentette, hogy meg akarja szüntetni a dízeltámogatást és a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességét. A tiltakozások hatására ezt úgy módosították, hogy a gépjárműadó-mentesség megmaradna, a dízeltámogatást pedig több év alatt építenék le. A német gazdaszövetség, a Deutscher Bauernverband (DBV) nem fogadta el ezt a kompromisszumot, amely a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied szerint „nem tisztességes, hanem hamis”.

A tüntetők a hétfői megmozduláson tárgyalásokat követeltek a kormánytól. A rendőrség szerint ötezer jármű vonult fel, a közmédia 30 ezerre becsülte a tüntetők létszámát.

A pénzügyminiszter a beszédében elismerte: túl sokat és túl gyorsan követeltek a gazdáktól, de utóbb enyhítettek a terveken. Ugyanakkor a költségvetés nehéz helyzetére is hivatkozott, többek között a kamatok emelkedésére és arra, hogy infrastruktúrafejlesztésre és biztonsági kiadásokra kellett áldozni a költségvetésből, ezért akár más területen is megszorítások várhatóak. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy ideje lenne a mezőgazdasági termelőket érintő a szigorú környezetvédelmi előírásokról beszélgetni, és elképzelhetőnek tartja azt is, hogy személyi jövedelemadó fizetésénél a jövőben figyelembe vegyék a gazdák csökkenő bevételét. A német mezőgazdasági bevételek csaknem 50 százaléka így is állami támogatásból származik.

Hétfőn délután a tervek szerint a kormánypártok frakcióvezetőivel találkoznak a tiltakozók a Bundestag épületében. Az FDP frakcióvezetője, Christian Dürr reggel a német közmédia, az ARD reggeli műsorában azt mondta, „valójában többről van szó” mint az állami támogatások csökkenése, például a növekvő bürokratikus terhekről. A politikus szerint le kell mondani arról az idén hatályba lépett uniós szabályozásról, amely szerint az agrártermelőknek a területük 4 százalékát nem-produktív növények termelésére és a biológiai sokféleség fenntartására kellene fordítaniuk. A pénzügyminiszter is utalt a tüntetők előtt tartott beszédében arra, hogy a szabályozást át kellene gondolni.

• Mit mondanak a problémákról a német gazdák?
• Mennyi veszteséget jelentene az adókedvezmények eltörlése?
• Mennyivel támogat a német állam átlagosan egy gazdaságot?
• Hogy reagáltak a német pártok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!