Eladó életek

Eladó életek

Fotó: Pixabay

Minap ismét együtt vettük át a hetedikes történelem anyagát a kiskamasszá lett lányommal, a téma a nemzetállamok, az állam fölépítése és működése, akár azt is mondhatnám: velünk élő történelem, mindennapi államunkat add meg nekünk ma. Mindjárt az elején három fontos megállapítás a rendről, az adóról és a védelemről, át is beszélgettük, mit takarnak ezek a szavak, hogyan is működik az állam, amit esetenként gépezetnek, máskor meg bürokráciának szokás nevezni, kezdve az ajtót nyitó és záró kormányablakkal, folytatva az egyéb intézményekkel, zárva az Országgyűléssel és a kormánnyal.

Az adónál szóba jött az áfa, amely benne van minden megvásárolt árucikkben, az ágytól az asztalon át a koporsóig. Szóba jött az is, hogy mi lesz a befolyó adó sorsa, és találtunk is rá választ: ez kerül be az egészségügybe, az utak építésébe és javításába, ebből fizetik a hivatalnokokat és a honatyákat – és bár az EU-tól várják a rá valót, ténylegesen nem abból, hanem – ebből fizetik a pedagógusokat. Próbáltam kerülni a „politikát”, nem teljesen sikerült, főként, amikor azok a szegénysorsú családok kerültek szóba, akiknek gyakrabban segítenek a jó szándékú emberek, mint az állam. Nem kerülhettük ki, hisz leánykánk is ott volt, amikor főtt ételt, játékokat és ruhákat vittünk a rászorulóknak, mivel épp pár órával előtte olvastam egy cikket azokról a nyugdíjasokról, akik az alacsony nyugdíjak és a magas infláció miatt kötnek tartási vagy életjáradéki szerződést. Hogy melyiküknek miért alacsony a nyugdíja, édesmindegy, próbáltam okoskodni, mindennél fontosabb, hogy ezek az idős polgárok is emberhez méltón éljenek, ehessenek, ihassanak, alhassanak, ha már az ölelést feledniük kellett. Az államnak ez is dolga, mondtam, szó szerint kötelessége, hisz a nemzetállam azt is jelenti, hogy vénen is a nemzet tagjai az emberek, ha voksolni kell, őket is az urnákhoz várják, esetenként szállítják, főként, mert akkor aztán tényleg fölfedezik, hogy vannak, léteznek, hogy élnek, s hogy nélkülük nem lesz meg a kellő számú voks.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/40. számában találja. Vegye meg október 12-ig még kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!