Mit hoz nekünk a magyar miniszterelnök és Milorad Dodik barátsága?

Mit hoz nekünk a magyar miniszterelnök és Milorad Dodik barátsága?

Gépkereskedés Nova Topolában. Magyar pénzből magyar traktort (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Ahogy a magyar kormány az elmúlt években elvesztette szövetségeseit a nemzetközi porondon, a Balkánon keresett új partnereket. Kiemelkedik ezek közül a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság vezetése, amely maga is elszigetelődött Európában, részben szakadár törekvései miatt. A magyar kormány az elmúlt években számos módon támogatta a szerb entitást, ennek részleteiről olykor még a boszniai szerb lakosság sem kapott érdemi információkat. A boszniai Szerb Köztársaságba utaztunk, hogy megnézzük, hogyan hasznosulnak a magyar pénzek.

Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió – ezt a választ kapta Magyar Leventétől, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárától szeptemberben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa. A képviselő előzőleg azért fordult a minisztériumhoz, hogy megtudja, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. és a Talentis Agro Zrt. a boszniai, illetve a horvátországi cégvásárlásaihoz mekkora állami segítséget kapott, azonban Vadai végül érdemi válasz nélkül maradt.

Kiszorítás állami segítséggel

Ami a boszniai cégvásárlást illeti, erről Mészáros Lőrinc júliusban nyíltan beszámolt abban a közleményben, amit azután tettek közzé, hogy a Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe százszázalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. Mészáros ekkor úgy nyilatkozott, hogy „az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag-ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros Csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal”.

• Miért vásárolhatott Mészáros Lőrinc cementgyárat Boszniában?
• Hogyan fogadták a boszniai szerbek a trebinjei naperőműprojekt megvásárlását?
• Hogyan hasznosulnak a magyar támogatások?
• Hogyan másolja Orbán Viktort a boszniai szerbek vezetője?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!