Olimpia Budapesten?

Olimpia Budapesten?

Olimpiai játékok (Forrás: Unsplash)

Bár 2017-ben meghátráltak, a magyar kormány azóta sem mondott le arról, hogy Budapest egyszer olimpiát rendezzen – például 2036-ban. A Partizán forrásai úgy tudják, együttműködés formálódhat a Főpolgármesteri Hivatal és a kormány között arra vonatkozóan, hogy az olimpiarendezés tervét a főváros ne vétózza meg. Valóban változott Budapest vezetésének véleménye, és mit szól ehhez az ellenzék?

– Sokan vagyunk Magyarországon, akik azt gondolják, hogy az olimpia egy régi álom. Itt történt egy álomgyilkosság – erről még Orbán Viktor beszélt 2017-ben az után, hogy a kormány úgy döntött, inkább visszavonja a 2024-es játékok megrendezésére irányuló pályázatát. Az „álomgyilkosok” a momentumosok voltak, akik aláírásgyűjtést indítottak, hogy népszavazás döntsön arról, a magyarok szeretnének-e hazai olimpiát. Végül több mint 266 ezren írták alá kezdeményezésüket, a kormány pedig meghátrált. A jövő évi olimpia házigazdája Párizs lett, legközelebb pedig 2036-ban nyerheti el a rendezés lehetőségét európai ország. A magyar kormányt ennek gondolata nem hagyja hidegen, és az is elképzelhető, hogy ehhez próbál szövetségest keresni. Legalábbis a Partizán műsorában Gulyás Márton nemrég arról beszélt: több megbízható forrásuk is jelezte, hogy „mintha valamifajta együttműködés formálódna a Főpolgármesteri Hivatal és a kormány között arra vonatkozóan, hogy egy olimpiarendezés tervét a főváros nem fogja vétózni”.

• Miért kulcsfontosságú Budapest álláspontja?
• Mit gondolnak a legnagyobb ellenzéki pártok?
• Melyik párt és milyen feltételekkel lenne nyitott a rendezésre?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Budapest, olimpia