Részegítő ígéretek után jöhet a kijózanodás Törökországban

Részegítő ígéretek után jöhet a kijózanodás Törökországban

A május 28-án újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök beiktatási ünnepségén a parlament ankarai üléstermében 2023. június 3-án (Fotó: MTI/AP/Ali Ünal)

Tovább súlyosbodhat a török gazdasági válság azok után, hogy Recep Tayyip Erdogan megnyerte a törökországi elnökválasztás második fordulóját – ezt prognosztizálják azok a szakértők, akik szerint ősszel még csúnyán vissza fog ütni az a gazdaságpolitika, amit a török elnök folytatott az újraválasztása érdekében. Ám a gazdasági bajok csak egy szeletét jelentik annak a problémahalmaznak, amellyel a régi-új török elnök hamarosan szembesülhet.

Erdogan az elmúlt hónapokban számos olyan szociális jellegű intézkedést hozott, amellyel vissza akarta szerezni a szavazóinak a bizalmát. Ennek részeként decemberben eltörölte a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírást, ezzel pedig több mint 2 millió munkavállalónak tette lehetővé az azonnali nyugdíjba vonulást (akkor az országban nagyjából 14 millió nyugdíjas volt). Emellett jelentősen megemelték a minimálbért és 45 százalékkal a közmunkások fizetését. Mindez együtt hatalmas kiadásokat jelent most a török költségvetés számára, akárcsak a háztartási energiaszámlákból adott engedmény (a török rezsicsökkentés), ami megint csak az államot terheli. Ráadásul Erdogan további ígéreteket tett a választási kampány során, amelyeket az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) hamarosan valóra kell váltania, ha nem akarnak rohamos népszerűség-csökkenést elkönyvelni az elkövetkező időszakban.

• Mekkora lehet a török infláció?
• Miért olyan nehéz rendezni a nyugati kapcsolatokat?
• Mi lesz a migránsok hazatelepítésére vonatkozó ígéretekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!