Eutanázia: fekete-fehér, igen, nem?

Eutanázia: fekete-fehér, igen, nem?

A jog sem igazán tud mit kezdeni az eutanáziával kapcsolatos ügyekkel (Fotó: AFP via Europress/Myriam Tirler/Hans Lucas)

Az eutanáziadilemma mögött az a világnézeti vita húzódik meg, hogy rendelkezhet-e az ember a saját életéről. A kérdésre viszonylag egyszerűen adhatók világnézettől függő válaszok. Egy ügyészségnek vagy bíróságnak viszont nehéz dolga van, amikor azzal szembesül, hogy súlyos szenvedésnek kitett betegek saját akaratukból vesznek búcsút az élettől, és ebben valaki segítséget nyújt nekik. A jog magával az öngyilkossággal már régen nem tud mit kezdeni, és az abban való segítségnyújtásnak is változó a megítélése Európa-szerte. Az eutanáziavita pedig nem feltétlenül az orvos által végrehajtott halálba segítés engedélyezésével kezdődik. Az első kérdés ezekben a vitákban az lehet, hogy engedi-e a jog halálos beteg öngyilkosságában való segítségnyújtást – Németország és Ausztria, de félig-meddig Anglia is ezt a kompromisszumot kötötte meg az elmúlt években.

Az eutanázia szóról a legtöbbeknek valószínűleg az jut eszébe, hogy az orvos saját kérésére bead a gyógyíthatatlan betegnek egy méreginjekciót, amivel véget vet a szenvedéseinek. Ezt a képet idézik fel azok az orvosok is, akik az eutanázia ellen érvelnek, kiemelve, hogy az orvost köti a hippokratészi eskü: „Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok.” Úgy tűnik, a magyar kormány is ezt érti aktív eutanázia alatt: „Az orvosok által az öngyilkosságban való közreműködés tiltott Magyarországon, és úgy jó, ha ez így is marad” – jelentette ki Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a parlamentben.

– Egy felmérés szerint az állatorvos kiég abban, ha elaltat egy állatot. El tudják képzelni, hogy egy orvos mit érez, ha örökre elaltatja a betegét? – tette fel a kérdést Rojkovich Bernadett reumatológus, a Magyar Bioetikai Társaság elnöke nemrég Nyíregyházán, egy bioetikai konferencián.

• Ki dönt az életről?
• Hogy döntenek a bíróságok hasonló ügyekben?
• Hogy változott az osztrák, a német és az angol gyakorlat?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: eutanázia