„Ez egy guruló klozet, maga a paródia”

„Ez egy guruló klozet, maga a paródia”

Új menetrend, új „váróterem”: csendélet Mátraszőlős-Hasznos megállónál (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A Hatvant Somoskőújfaluval összekötő 81-es vasútvonalon járunk, ahol a száguldás ismeretlen fogalom: másfél óra alatt mindössze 65 kilométert tesznek itt meg a szerelvények. Akadnak állomások, ahova öt kilométer per órás sebességgel hajtanak be a mozdonyok. (...) Ez Nógrád vasútja, keresztül is halad az egész megyén, amelynek megyeszékhelye az egyetlen, ahonnan nincs közvetlen vonatjárat a fővárosba.

– Azt hitte az ember, hogy fejlesztések lesznek, de inkább visszafejlesztések vannak – mondja ezt Bea immár a selypi megállóban. (...) Bea nincs egyedül. A 81-es vonal felújításáért petíció is indult, ebben egyes megállók rendbetételét, más, utasforgalom nélküli megállók megszüntetését kérik. Kisterenye-Bányatelepen a peronon kívül például ma már nincs semmi, még az állomást jelölő felirat betűit is ellopták – a neoncsövek már valószínűleg a rendszerváltás idején letörtek róla.

– Ez egy guruló klozet, maga a paródia – állapítja meg Domán András az állomás kongó várójában. (...) – Miért alakult ez így? – kérdjük. Válaszként először is kinyílik Domán András jobb kezének öt ujja. Egy ujj jut a bányászatra, igaz a legkisebb. A hüvelyké a sík-, a mutatóé az öblösüveggyár, a középsőé az acélgyár, a gyűrűsé a tűzhelygyár. – Ezek voltak azok a mesterséges pillérek annak idején, amikor Balassagyarmat rovására 50 ezres megyeszékhellyé alakították Salgótarjánt, de ezek a pillérek mára eltűntek – szorítja ökölbe a kezét András, aki szerint így indul a negatív spirál, amiből nehéz kikerülni, hiszen az a tendencia, hogy amelyik vonalon megszűnik a teherforgalom, ott idővel már a veszteséges személyszállításra sem fognak költeni.

A teljes riportot a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: vasút, vonat, Nógrád