Háború a választási kampányban

Háború a választási kampányban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson 2022. február 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Négyszemközti egyeztetésre hívta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ellenzéki pártok listavezetőjét, Márki-Zay Pétert, hogy megbeszéljék az Ukrajnát ért orosz katonai támadás miatt előállt helyzetet. „Ellenfelek vagyunk, kampány van, de a hazánk mellett zajló pusztító háború összefogást követel mindannyiunktól. A kormányfő tájékoztatást kíván adni az ellenzék vezetőjének a Magyarország előtt álló kihívásokról”, indokolta a meghívást a Kormányzati Tájékoztatási Központ. „Le akarjuk váltani a Fideszt, de vélhetően április 3-a után is fennmarad a rendkívül kiélezett nemzetközi helyzet, akárki is kerül kormányra, ezért a miniszterelnök úr meghívását köszönettel elfogadtam”, reagált Márki-Zay Péter.

Igazán kár, hogy ez nem maga a valóság, mert egy ilyen találkozó nagyon fejlett politikai rendszerre utalna, amelyben az ellenfelek rendkívüli helyzetekben félreteszik az ellentéteiket, és összefognak egymással. Az orosz–ukrán háború pedig kétségkívül ilyen szituáció, hiszen innentől kezdve kiszámíthatatlanabbá válik a világpolitika, a nézeteltérések katonai erővel való eldöntésének esélye a jövőben megnőhet. Vészjósló jel, hogy nyugati tévéállomásokon mostanában többször hallani komoly emberek, sőt politikusok szájából a harmadik világháborúra való utalgatást. Egyelőre még csak úgy, hogy ezt el kellene kerülni, de hát az orosz–ukrán háború előtt is sok ehhez hasonló óhaj hagyta el felelős politikusok száját, ehhez képest február 24-e óta Magyarországtól keletre a világ legnagyobb országa folytat háborút nyugati szomszédja ellen.

• Miért érte váratlanul és felkészületlenül a magyar embereket a háború híre?
• Miért nem nem számít annyit Orbán eddigi oroszbarát politikája? 
• Mire vágynak a magyarok?

A teljes cikket a Magyar Hang március 4-én megjelent, 2022/10. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!