Haza vagy Haladás helyett Haza és Haladás

Haza vagy Haladás helyett Haza és Haladás

Felemelt, összefogózkodott kezek Magyar Péter tüntetésén, a Kossuth téren 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Kevés latin mondást idéznek oly gyakran, mint azt, hogy „Historia est magistra vitae” – a történelem az élet tanítómestere. És amelynek igazságát oly nehezen tanulná meg az ember. Hiába igazolják évezredek, hogy a jövő mindig kiszámíthatatlan, és ezért megalapozatlan a jól kiszámítottnak gondolt reménytelenség, nem hisszük. Kiváló elmék, jó elemzők is számtalanszor mondták az elmúlt években, hogy igazi változásra nincs esély Magyarországon, a kialakult keretek megtörhetetlenek, az uralmon lévő politikai erő leválthatatlan. Az elmúlt két hónap eseményei – ha nem is tudhatjuk, hogy mire fognak kifutni – az „úgy sincs változás”-ra már rácáfoltak. Teljesen váratlan események történtek az úgynevezett kegyelmi ügy, majd Magyar Péter színrelépése miatt. A jövő kiszámíthatatlansága azonban nem ment fel az alól, hogy érteni és kezünkbe venni akarjuk sorsunkat.

Az április 6-i tüntetés után nem kétséges, hogy megjelent egy olyan politikai szándék, amely meghaladni akarja azt a bipolaritást, amelyet két évtizede két politikai szereplő, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc határoz meg. Az előbbit régóta megkérdőjelezni sem lehet a maga oldalán, az utóbbit mindezideig hiába próbálták többen is. Ma már az is nyilvánvaló, hogy a meghaladás szándéka óriási társadalmi igénynek felel meg, jelentős támogatásra számíthat. Miben ragadható meg ennek a – legalábbis ilyen erővel korább nem jelentkezett – meghaladási ajánlatnak a lényege, és ennek alapján elképzelhető-e, hogy sikeres legyen?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!