Triplaárat húz ki a Miniszterelnökség háttérintézménye a zsebekből

Triplaárat húz ki a Miniszterelnökség háttérintézménye a zsebekből

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Noha éves szinten eddig is milliárdokban volt mérhető a földhivatali ingatlan-nyilvántartást üzemeltető Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. bevétele az internetes lekérdezésekből, egy törvénymódosítással mégis jelentősen megdrágították a rendszer használatát. Januártól ugyanis megszűnt az 1000 forintos, úgynevezett nem hiteles tulajdoni lap letöltésének lehetősége. Ma egy-egy lekérdezés háromszor annyiba, tehát 3000 forintba kerül. Ezáltal mind a lakosságnak, mind az újságíróknak jelentősen megdrágult az információszerzés.

Jelentős bevételt hoz az állami tulajdonú Lechner Tudásközpontnak az internetes földhivatali nyilvántartó rendszer, a Takarnet. 2020-ban 1,6 milliárd forintos, 2021-ben és 2022-ben pedig egyaránt 2,1 milliárd forintos bevétele keletkezett a vállalatnak a tulajdoni lap lekérdezéséből – derült ki közérdekűadat-igénylésünkből. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben a cég 9,5 milliárd forintos árbevételének durván az ötöde az ingatlan-nyilvántartási ágazatból származott.

Ebből a tételből is látszik, hogy nem csupán ügyvédeknek és különböző hatóságoknak akad dolguk ingatlanokkal, hanem a hétköznapi embernek is. Ezért is lehetett váratlan, hogy számukra az Országgyűlés ősszel – a „rezsicsökkentés kormányának” kezdeményezésére – végeredményben drágította a Takarnet használatát.

• Hány ingatlan tulajdonlapját kérték le az utóbbi három évben a nyilvántartási rendszerből?
• Milyen hányadot tett ki egy-egy évben az 1000 forintért lekérhető ingatlanok száma?
• Mivel indokolták az árváltozást?
• Hogyan hízik egyre nagyobbra a Lechner Tudásközpont?

A teljes cikket a Magyar Hang március 17-én megjelent, 2023/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!