„Már kommunikálni sem érdemes a kormánnyal” – interjú Törley Katalinnal és Pilz Olivérrel

„Már kommunikálni sem érdemes a kormánnyal” – interjú Törley Katalinnal és Pilz Olivérrel

Pilz Olivér és Törley Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Vannak eszközök, amelyek használatához be kell lépni a politikai térbe. Mi egyébként eddig is politizáltuk, hiszen az annyit jelent, hogy beleszólunk a közügyekbe – erről beszéltek Törley Katalin és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítói a Magyar Hangnak.

– Láthatóan belső válságon megy át a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, mit gondolnak, ez mennyire rendíti meg a bizalmat feléjük?
Pilz Olivér: A két szervezet szuverén, független – ez egy alapvetés volt már az együttműködésünk megkötésekor is. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a kutyák őszintén szembenéztek a problémával és gyorsan korrigáltak. Ez számunkra, pedagógusoknak – akiknek az őszinte kommunikáció a munkaeszközünk – pozitív.

Törley Katalin: A Kutya Párt nagyon gyorsan felülkerekedett a bizonytalanságon. Megnyugvással fogadtuk a hírt, hogy a párt elnöksége nem változik, hogy őszinte emberekkel, őszinte közösséggel dolgozhatunk együtt. Az MKKP és a Tanítanék szövetsége változatlan, továbbra is hiszek benne, hogy együtt európai szintre vihetjük az oktatás és a hazai civilek ügyét.

– Miért döntött úgy a Tanítanék, hogy beleáll a politikába?
T. K.: Számot vetettünk a státusztörvény után kialakult helyzettel, a tanárkirúgásokkal, fenyegetésekkel, amelyek miatt sokan fel is mondtak, a legaktívabbak elhagyták a pályát. Ezek következtében apátia, csendesség alakult ki az oktatási ellenállási mozgalomban, így olyan eszközöket kezdtünk keresni, amelyek segítségével tovább vihetjük az ügyünket. Belefogtunk egy nagy hálózatépítési projektbe, továbbá eldöntöttük, hogy a nagypolitika eszközeit is felhasználjuk, ezért jött az ötlet, hogy induljunk az EP-választáson. Mi egyébként eddig is politizáltunk, hiszen az annyit jelent, hogy beleszólunk a közügyekbe. Nem hiszem, hogy a civilségünk emiatt sérülne.

• Miért csendesedtek el ismét az oktatással kapcsolatos tiltakozások?
• Egyiküket kirúgták a polgári engedetlenség miatt, a másikuk felmondott a státusztörvény okán. Azóta mivel foglalkoznak?
• Az MKKP-nél hogyan fogadták, hogy nem a sok éve dolgozó párttagok, hanem külsősök lettek a listavezetők?
• Létezhet érdemi változás az oktatásban, amíg nem jön egy új kormány?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!