Jávor Benedek: Az eddigi tapasztalatok nem túl biztatók a kormánnyal

Jávor Benedek: Az eddigi tapasztalatok nem túl biztatók a kormánnyal

Jávor Benedek (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Valódi egyeztetés még nem volt a kormány és a főváros között az EU-s forrásokról, az uniós helyreállítási alap felhasználására vonatkozó kormányzati tervek is úgy készültek el, hogy érdemben nem konzultáltak egy önkormányzattal, így a fővárossal sem – erről beszélt a Magyar Hangnak Jávor Benedek, Budapest brüsszeli kirendeltségének vezetője, a Párbeszéd uniós tanácsadója.

(...)

– Helyes döntés volt a magyar kormány részéről a keleti vakcinák felé fordulni, ám hogy ezek biztonságosak-e, hatásosak-e, azt egy elfogulatlan eljárásban kellett volna vizsgálniuk a hatóságoknak, nem Orbán Viktornak előre bejelentenie az engedélyezésüket. Ez rontotta a lakossági bizalmat. Látható az is, a magyar oltási programnak nem a vakcinahiány a korlátja, hanem az, hogy nem tudják elég gyorsan oltani az embereket – mondta a hazai oltási programot értékelve.

(...)

– A politikai elemzők egyik kedvenc játéka most fogadást kötni arra, hol fog kikötni a Fidesz. Én arra tennék, hogy kilépésük nem hoz érdemi átalakulást az EPP-ben. Nem számítok arra, hogy akár a szlovének, akár az RMDSZ távozna a példájukat követve. Hogy mennyire nem jó üzlet a kilépés, azt bizonyítja, hogy a KDNP-s Hölvényi György is inkább az EPP-ben maradt. Óriási veszteség a Fidesznek, hogy kiszorultak innen, ezzel az európai politika peremvidékére katapultáltak – vélte a kormánypárt néppártból történő távozása kapcsán.

(...)

  • De vajon akkor sem jár-e jól a Fidesz, ha új frakciót szervez az Európai Parlamentben?
  • Hogyan áll most a Paks II. projekt, és egyáltalán még leállítható-e a megépítése, ahogy azt az ellenzék ígéri?
  • Egy 2022-es ellenzéki győzelemhez elég a parizer-politizálás és a felcsúti per ígérete?
  • Mit tanácsolna Karácsony Gergelynek, induljon-e a miniszterelnök-jelölti előválasztáson?

A válaszok és a teljes interjú elolvasható a Magyar Hang április elsejétől kapható legfrissebb, 2021. évi 14. számában (tartalomjegyzék itt) vagy a Magyar Hang Plusz online felületén.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!