Kétes eredményeket hozott az arab tavasz „egyetlen sikertörténete”

Kétes eredményeket hozott az arab tavasz „egyetlen sikertörténete”

Tunéziai zászlót lengetõ tüntetõk megemlékezést tartanak az arab tavasz nyitányát jelentõ tunéziai forradalom második évfordulója alkalmából 2013. január 14-én Tuniszban (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara)

Habár Tunézia viszonylag kevés áldozattal vészelte át a tíz évvel ezelőtti eseményeket, a jázminos forradalom sokak számára óriási csalódást hozott. Sorozatunkban az arab tavaszban érintett országokat mutatjuk be, mi történt akkor és hogyan állnak most. A tíz évvel ezelőtti fegyveres felkeléssorozat valószínűleg még hosszú időn át meghatározza nemcsak az arab világ, hanem kontinensünk jövőjét is. A 2010 végén elindult forradalmi hullám ugyanis többmilliós menekültáradatot indított el Európa felé, és alapvetően átrendezte a nemzetközi erőviszonyokat.

Ha van a tíz évvel ezelőtti tunéziai forradalomnak gyújtópontja, az bizonyosan az az esemény volt, amikor 2010. december 17-én Mohammed el-Búazízi utcai árus felgyújtotta magát Sidi Bouzidban a helyi önkormányzat épülete előtt. A férfit korábban éveken át vegzálta a rendőrség, rendszeresen elkobozták a terményeit arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a szükséges engedélyei. Végül aztán a pohár akkor telt be, amikor egy nap egy női önkormányzati tisztviselő kereste meg, aki elkobozta a mérlegét, sőt miután civakodni kezdtek, még pofon is vágta a férfit. Ez az arab világban óriási sértésnek számít.

  • Hogyan eszkalálódtak tíz évvel ezelőtt az események?
  • Mi történt a következő években?
  • Hogyan áll most Tunézia? Tényleg sikertörténetről beszélhetünk?

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!