Kitörési kísérlet

Kitörési kísérlet

Donáth Anna aláírást gyűjt (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)

Donáth Anna nem hadat üzent, amikor a Válasz Online-on megjelent írásában a hazugság kultúrája képviselőjének, egyszersmind lényegében a kormányváltás akadályának nevezte a Demokratikus Koalíciót, csupán egy régóta nyilvánvaló tényt rögzített köntörfalazás nélkül, félreérthetetlenül. Egyszer, 2006-ban volt Budán kutyavásár, azóta, ha az egyik oldalon Orbán Viktor, a másikon meg a Gyurcsány Ferencet is a soraiban tudó ilyen-olyan formáció került szembe egymással, annak parlamenti választáson mindig kétharmados Fidesz-mandátumtöbbség az eredménye. (2010-ben a Momentum vagy Márki-Zay Péter még sehol nem volt, Vona Gábor, Schiffer András, Bajnai Gordon hátralépett vagy pozíciót váltott azóta; Gyurcsány és a régi, váltópártként működött MSZP maradéka a konstans szereplő.)

Ennyi mintavétel után ezt, az Orbán–Gyurcsány-összecsapásként előadott választások végkimenetelét a magyar politika vastörvényének is nevezhetjük. A választók kritikus tömege számára nagyobb veszély a gyurcsányi kormányzás visszatérése, mint a kutyaütő, agresszív és korrupt orbáni hatalomgyakorlás folytatása. A Fidesz brutális erőforrásfölénye, az ellenzéki „összefogás” szétesett kampánya és a miniszterelnök-jelölt elemi hibái mellett ez tartott vissza százezreket a közös listára való szavazástól 2022-ben. A korlátlanul rendelkezésre álló adóforintokból működtetett kormánypropaganda nem mulasztja el újra és újra beadni az emlékeztető oltást a szavazóknak lassan másfél évtizeddel Gyurcsány lemondása után is, aki pedig megannyi kudarccal a háta mögött ott ficánkol a parlamentben, s alighanem ott lesz a 2026-os kampányban is.

• Gyurcsány visszavonulása önmagában közelebb hozná a kormányvátást?
• Miért ez az utolsó(utáni) pillanat a Momentumnak?
• Mi van a választók harmadával?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/45. számában találja. Vegye meg november 16-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!