Hazugsággal nem lehet kormányt váltani – keményen nekiment Donáth Anna a DK-nak

Hazugsággal nem lehet kormányt váltani – keményen nekiment Donáth Anna a DK-nak

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője. (Fotó:Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadüzenettel felérő publicisztikát közölt szerda reggel a Válasz Online Donáth Annától. A Momentum európai parlamenti listavezetője írásában arról értekezett, hogy milyen hozzáállással és a szavazók felé megfogalmazott üzenetekkel érhető el ma a kormányváltás Magyarországon – és hogy mik lehetnek a változás gátjai.

Donáth, elemzésében arra jutott, hogy a választókat nem több száz oldalas programokkal, nem a szakértői kormányzás ígéretével vagy a Fideszéhez hasonló ravaszsággal lehet meghódítani, mára ugyanis a kormánypárt és az ellenzék egyaránt hiteltelenné vált a közvélemény szemében. „Nemcsak azt tanulták meg a választók, hogy a politikusok pártfüggetlenül hazudnak, de azt is, hogy a hazugság a politika alapvető természete. (….) megszokták, hogy a politikusok hülyének nézik és átverik őket. Sőt, egyre inkább a hazugság, a valóság tudatos eltorzítása vált politikai ajánlattá. Ezért nincs hitele a változásnak”.

A hitelesség kulcsa az „igazság kultúrája” Donáth Anna szerint, vagyis az, hogy nem hallgatunk az ország problémáiról és felelősséget vállalunk a saját tévedéseinkért, elfogadva a kritikát is. A szerző szerint  a Momentum képes erre a felelősségvállalásra. Ami ezután következik, azonban tiszta és egyértelmű vádbeszéd a Demokratikus Koalícióval szemben. Donáth Anna arra a következtetésre jut, hogy a magát megkerülhetetlennek beállító DK nem feltétele, hanem gátja a kormányváltásnak, hiszen hazudnak magukról, eredményeikről és képességeikről – ráadásul nem képesek beismerni a hibáikat. 
• Ilyen hazugságnak látja a momentumos képviselő, hogy Dobrev Klára kormányra kerülve növelné a béreket, hiszen a versenyszféra béreit nem az állam emeli meg. 
• Hogy a DK szerinte valótlanul beszél 20 ezer aktivistájukról, és félrevezető támogatottsági adatokat közöl, saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva
• De hazugságnak látja azt is, hogy a DK nem beszélt őszintén elnökségi tagjuk, Ráczné Földi Judit offshore ügyleteiről.

Donáth Anna azt is a DK szemére hányja, hogy képtelenek felelősséget vállalni hibáikért – pedig a legnagyobb hibát a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc követte el szerinte az ország ellen. „Ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a 2008-as válságot »a világ okozta«, ő pedig megoldotta. Egyetlen szót nem mondott arról, mekkora felelősség terheli őt személy szerint azért, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikája miatt a világválság térdre rogyasztotta az ország gazdaságát. Amit korántsem ő oldott meg, hiszen a válság mélypontján lemondott, és válságkezelő kormányra bízta a nehezét” – mutat rá a Momentum politikusa, aki szerint kísérteties hasonlóság látszik az ország mostani és 15 évvel ezelőtti hazudós kormányzása, vezetése között.

Donáth mindezzel szemben pártját ajánlja, mely „az igazság kultúrájában” hisz és annak alapján politizál. Mint írja, a Momentumban valódi verseny zajlik a pártpozíciókért, és képesek tiszteletben tartani a szervezeten belüli eltérő véleményeket, nem egy tekintélyelvű, monolit pártként működnek. Publicisztikája végén, Donáth Anna hangsúlyozza azt is, hogy olyan ellenzéki szövetség megteremtésén dolgoznak, ami hozzájuk hasonlóan az igazság kultúrájára épít.

A teljes szöveget az Válasz Online honlapján, ide kattintva lehet elolvasni.