Klímaváltozás: a búza helyett át lehet állni más növényre

Klímaváltozás: a búza helyett át lehet állni más növényre

Forrás: Pexels.com

Fotó: Pexels.com

Az elmúlt hetekben kétszer is megdőlt a világ hőmérsékleti rekordja, miközben a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az idei év legmelegebb napjai még hátra vannak. 

Ilyen körülmények között mi lehet a magyar mezőgazdaság jövője? Létesítsünk narancsültetvényeket? – kérdeztük Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértőt. Szerinte a vízgazdálkodást szignifikánsan meg kellene változtatni, mert a mezőgazdaság továbbra is a fentről érkező csapadéktól függ. Tehát attól, mennyi eső esik. Ezt lehetne kompenzálni, hogyha a csapadékot vissza tudnánk tartani talajban, és akkor a mezőgazdasági termőképesség nem attól függne, mennyi a csapadék, hanem hogy a talajban mennyi víz van, mennyi az a víz, amit oda tudunk jutni a növények gyökeréhez. Mindemellett vannak olyan növények, amelyek szárazságtűrőbbek, de a kukorica, meg a napraforgó például iszonyúan vízigényesek. 

De ott vannak a régi, hagyományos növények, mint például a cirok vagy a hajdina, amik jobban alkalmazkodtak a közép-európai klímához, tehát nagy valószínűséggel ezekre majd át kell térnünk – véli a szakember. Szerinte a cirok lesz a jövő búzája: viszonylag szárazságtűrő, nagyon igénytelen növény, és a lisztjéből ugyanúgy lehet kenyeret sütni, mint a búzáéból.

• Mi figyelhető meg a gyümölcsöknél a klímaváltozás hatására?
• Mi lesz az erdőkkel, ha emelkedik a hőmérséklet?
• Mit kellene másként csinálni az erdőgazdálkodásban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!