Lázár János elkoptatása

Lázár János elkoptatása

Lázár János és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Ambícióhiánnyal nem küszködik az építési és közlekedési miniszter, talán még kormányfő is szeretne lenni. Első miniszterségekor fejére nőtt Orbán Viktornak, a miniszterelnök legalábbis jobbnak látta, ha hagyja elmenni a kormányból a jól kommunikáló, eszes és felkészült politikust. A 2018–2022 közötti ciklusban Lázár János nem volt tagja a kormánynak, ám tavaly tavasszal – az egyéni választókerületi győzelme után, amely során Márki-Zay Péterre mért vereséget – visszatérhetett a kormányba, igaz, nem egészen úgy, ahogy ő akarta: állítólag egy erős vidékfejlesztési tárcát szeretett volna magának, ehelyett be kellett érnie a kis költségvetésű építési minisztérium vezetésével. Mondhatott volna persze nemet a kormányfő ajánlatára, de akkor kormányon kívüli politikus marad. Márpedig ma Magyarországon az igazán fontos dolgok a kabineten belül dőlnek el, az elmúlt három év veszélyhelyzeti rendeleti kormányzása tovább növelte a végrehajtó ág hatalmát.

Lázár tehát nem hagyhatta ki ezt az esélyt, ám rossz időben lett újra miniszter. A költségvetés romló helyzete miatt számos állami beruházást állított le és függesztett fel a kormány, és a rossz hír hozója pont Lázár volt (igaz, nemrég néhány beruházás elindítását lehetségesnek nyilvánította a kormány, de ez sovány vigasz). Ő maga közölte a parlament májusi ülésén, hogy a felfüggesztett beruházások összértéke ötezermilliárd forintot ér el – ezzel aligha lett népszerű azon cégvezetők, vállalkozók, köztük a NER-cégek – körében, amelyek nagyon is számítottak az újabb pénzesőre. A számukra kedvezőtlen hírek sora ezzel nem szakadt meg.

• Mi gyengítette a minisztert az elmúlt időszakban?
• Miért kedveznek Orbánnak a Lázár körül zajló folyamatok?
• Merre vezet Lázár útja?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!