Létszámhiány: rendszeresen vidékről rendelnek mentőket a fővárosba

Létszámhiány: rendszeresen vidékről rendelnek mentőket a fővárosba

Új mentőautók átadásukon az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában 2023. június 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Egy szabolcsi beteggel 2023 januárjában több alkalommal is Somogyból érkezett mentőautó vonult a fővárosi Rókusból a Városmajori szívklinikára, majd vissza. Az egyik kezelésről a másikra tartó páciensnek egyrészt szerencséje volt, hogy hozta és vitte a szóban forgó jármű – magánmentőt vagy taxit ugyanis szűkös pénzügyi lehetőségei miatt aligha tudott volna hívni. De a véletlen nem hozta össze a földijeivel sem, pedig megesik, hogy legkeletibb megyénkből is hívnak segítségül mentőket, ha a Budapestet is magában foglaló Közép-Magyarországi régióban a rendelkezésre álló mentőegységeknek nincs elegendő betegszállítási kapacitása.

Az eset tehát nem egyedi: a mentőzésre rálátókkal, érintett betegekkel, hozzátartozókkal és szakszervezeti vezetőkkel folytatott beszélgetéseink során kiderült, hogy Vácról, Győrből, Szegedről, de a Hajdúságból, Nógrádból, sőt még Zalából is érkeznek a fővárosi régióba besegítő egységek.

– Legalább tíz éve tart ez a folyamat, ennek oka a létszámhiány, illetve hogy ebben a régióban koncentrálódik a mentési feladatok közel egyharmada, viszont a mentési erő egyharmada ehhez nem áll rendelkezésre – mondja a Magyar Hangnak Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke. Lapunknak úgy fogalmazott: egyáltalán nem látják jeleit és nem is tudnak róla, hogy az Országos Mentőszolgálat vagy a kormányzat ezen dolgozna, és környékbeli munkavállalók szerződtetésével oldaná meg Budapesten a munkaerőhiányt.

• Mivel indokol az OMSZ?
• Lát-e kísérletet a helyzet megoldására az alelnök?
• Mi történik majd ha az ügyeletet is a mentők látják el?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!