Magyarország felrúgta a Kijevvel kötött megállapodást

Magyarország felrúgta a Kijevvel kötött megállapodást

Balog Zoltán a kijevi egyeztetésen (Forrás: Balog Zoltán/Facebook)

Felrúgta a már megkötött nyelvhasználati megállapodást a magyar fél, mivel az Orbán-kormány tudatosan nem akar egyezséget Kijevvel – állítja a tárgyaláson részt vevő magyar tolmács. Kijelentését megkeresésünkre az akkori ukrán oktatási miniszter is megerősítette, míg a budapesti érintetteket: a Belügyminisztériumot, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, továbbá a delegációt akkor vezető Balog Zoltánt hiába kérdeztük, ők nem válaszoltak.

Meredek állításokat fogalmazott meg a vele készült interjúnkban Tompa Tibor Kijevben élő magyar üzletember, tanár, a 2017-ben zajlott magyar–ukrán tárgyalások tolmácsa. Igyekeztünk utólag rekonstruálni a tárgyalást, és ellenőrizni a kijelentések igazságtartalmát, megkérdezve a többi résztvevőt.

Tompa Tibor ezt mondta: „2017 októberében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere látogatást tett Kijevben, a hivatalos találkozókon részt vettem tolmácsként. Baloggal szemben Lilija Hrinevics oktatási és Pavlo Klimkin külügyminiszter ült. Az ukrán fél azt kérte Balogtól: konkrétan mondja meg, mit szeretne, és meg fognak állapodni. Balog beleegyezett, hogy a tantárgyak egy bizonyos százalékát ukrán nyelven tanulják a magyar diákok, hogy rendesen beszéljék az állam nyelvét, ha cserébe az alaptantárgyakat tanulhatják az anyanyelvükön. Megszületett a konszenzus, megállapodást kötöttek, a memorandumot alá is írta mindkét fél, azt vállalva, hogy Magyarország nem támaszt további kifogást Ukrajna ellen, ha a felsorolt tantárgyakat – a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a földrajz biztosan benne volt – újra magyarul tanulhatják. Egymás tenyerébe csaptak, volt nagy ölelkezés, aztán Balog hazament.

• Mit kértek a történtek után a tolmácsoló Tompa Tibortól?
• Miként számoltak be akkor az ukrán hírekben a találkozóról?
• Hogyan emlékszik vissza az ügyre az ukrán oktatási miniszter?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!