Mi lesz veled, Pátkai-víztározót elkerülő csatorna? Mi lesz veled, Velencei-tó?

Mi lesz veled, Pátkai-víztározót elkerülő csatorna? Mi lesz veled, Velencei-tó?

A pátkai zsilipház (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

A legújabb fejlemények tükrében sokat kell még várni a Pátkai-víztározót elkerülő csatorna megépítésére, pedig ez lenne hivatott a Velence-tó vízutánpótlását megoldani. A létesítményt a civilek szeretnék, Pátka polgármestere ugyanakkor nem.

A Velencei-tó megmentése körülbelül három éve téma. Ezt már többször megírtuk, legutóbb ittIdőről időre ugyanazok a javaslatok kerülnek elő, az egyik ilyen, hogy a Pátkai-víztározót annak rossz vízminősége miatt egy megkerülő csatornával hagynák ki a rendszerből és úgy pótolnák a vizet a tóba. A vízügy benyújtotta engedélykérelmét a csatorna megépítésére, a pátkai önkormányzat azonban ezt megfellebbezte. A hatóság utóbbi félnek adott igazat.

Augusztus 15-én a Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport aktivistái információkérő levéllel fordultak Csonki Istvánhoz, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójához. Mint írták, örömmel olvasták mind a Greendex, mind a Pecaverzum.hu márciusi illetve januári cikkében, hogy Csonki is esszenciálisnak látja a Velencei-tó egészségben tartása érdekében az elkerülő csatorna építését, mely a vízgyűjtő terület vizét közvetlenül a tóba szállítaná az elhanyagolt és egyéb célra használt víztározók helyett. A civilek levelükben azt írták, nagy megnyugvás lenne tudni azt, hogy a munkálatok jól haladnak, egyben arra kérik Csonki Istvánt, tájékoztassa a mostani állapotokról azt a közösséget, melynek mindig is szívügye volt a Velencei-tó jólléte, s ezt a megoldást már évek óta sürgette.

• Mi a vízügy álláspontja a tervezett csatornáról?
• Miért támadta meg Pátka önkormányzata a terveket?
• Mi lenne az állam feladata?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!