Migrációs hátraarc: magára zárná az ajtót Svédország

Migrációs hátraarc: magára zárná az ajtót Svédország

Egy svéd rendőr felügyeli az újonnan érkezett menedékkérők vonulását a malmöi Hyllie pályaudvar előtt 2015. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/TT/Johan Nilsson)

Ezzel a tervezettel Svédország nem vonzza majd úgy a menedékkérőket, mint 2014-ben és 2015-ben – így vezette fel a szociáldemokraták migrációért felelős minisztere, Morgan Johansson a nemrég kidolgozott új bevándorlásügyi törvény tervezetét. A 266 oldalas jogszabály a 2015-ös menekültválság után bevezetett és idén nyáron lejáró ideiglenes passzusokat váltaná fel július 20-ától.

Ha elfogadják az új jogszabályt, akkor az ideiglenes tartózkodási engedélyt 3 éves időtartamra adják majd, míg a kiegészítő védelemre szoruló személyek esetében ez az időkorlát 13 hónap lenne. A lejáró engedélyeket két évre meghosszabbíthatják. Állandó tartózkodási engedélyt csak az ideiglenes lejárta után lehetne szerezni, ám azt svéd nyelvtudáshoz és állampolgári ismeretekhez kötnék, illetve ahhoz, hogy a kérelmező képes legyen eltartani magát, és az illető életvitelével kapcsolatban „ne merüljenek fel kétségek”.

Ez nagy változás lenne, hiszen jelenleg nincs szükség kötelező nyelvtudásra vagy állampolgári ismeretekre sem állandó tartózkodási engedély, sem svéd állampolgárság esetén, noha utóbbinál is felmerült már ez a kérdés korábban. A törvény hatályba lépésével ez a kitétel nemcsak a menedékkérőkre, hanem minden, állandó letelepedési engedélyt kérőre, így a tanulmányaikat Svédországban végzőkre és a munkavállalási engedéllyel rendelkezőkre is vonatkozna.

Ezekről is olvashat még a cikkben:
• A migráció szabályozása körül évek óta komoly politikai vita zajlik a kérdésben korábban engedékenynek tartott Svédországban
• 2010 és 2019 között 400 ezer bevándorló érkezett a 10,3 milliós országba
• Több rendőrre van szükség, illetve meg kell erősíteni a bíróságokat, a börtönöket

A teljes cikket a Magyar Hang április 23-án megjelent 2021/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!