Mikor törhetik át az ukránok az orosz védelmi vonalakat?

Mikor törhetik át az ukránok az orosz védelmi vonalakat?

Francia gyártmányú rakéta-sorozatvető (Multiple Launch Rocket System, MLRS) a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. július 7-én (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

Továbbra is számos téren szenved hiányt az ukrán hadsereg, ami hátráltatja, hogy látványos sikereket érjen el a Zaporizzsjai területi fronton. Itt az oroszok többszörös védelmi vonalakat építettek ki az elmúlt hónapokban. Mostanra ugyanis kiderült: Kijevet nem csak légierejének szegényessége nehezíti a június elején kezdett ukrán ellentámadásban, páncélos járművekből is kevéssel rendelkezik az ukrán haderő. Így egyre valószínűbb, hogy csak hosszú hónapok múlva indulhat meg a döntő offenzíva.

Hogy Kijevnek nincs meg a tűzereje és a légi fölénye ahhoz, hogy hatékonyan törje fel az orosz védelmi vonalakat, már az ukrán ellentámadás elején megmutatkozott. Ekkor több Leopard tankot is veszítettek a harctéren, nagyrészt az oroszok által telepített aknák és a döntő tüzérségi fölény miatt. Emellett jelentős szerepet játszottak a kezdeti ukrán kudarcokban az oroszok által alkalmazott drónok is, ám kétségtelen, hogy az ukránok taktikája sem volt a legelőnyösebb. Mint kiderült, az ukrán haderő sok helyütt azt az eleve kudarcra ítélt taktikát követte, amelyre éppen a Vuhledar melletti orosz támadás lehetett volna a példa. Emlékeztetőül: a donecki településnél az orosz erők tüzérségi előkészítés nélkül próbálták megrohamozni az ukrán állásokat, ami aztán óriási emberveszteségeket eredményezett. A Zaporizzsjai területi fiaskó óta azonban az ukránok tanultak a hibájukból, így most már jóval kevesebb olyan öngyilkos akciót látunk, amelyek végkimenetelét nem nehéz megjósolni.

• Milyen eredményei vannak eddig az ukrán ellentámadásnak?
• Mitől függ az ukránok sikere?
• Mikor vethetik be az ukránok tömegesen a nyugatról kapott eszközeiket?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!