Négy éve tart a budapesti olimpia

Négy éve tart a budapesti olimpia

A Déli Városkapu Program győztes látványterve, benne az atlétikai stadionnal

A kormány egymás után csábítja Magyarországra a jelentős világversenyeket. Úgy tűnik, bölcsen belátták, hogy a társadalom egyetlen nagy eseményt leszavazna ugyan, apró részletekben azonban így is el lehet költeni több ezer milliárdot.

Alig több mint négy éve, egy borús februári napon Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István akkori főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) akkori elnöke kellemetlen kötelességüknek tettek eleget: megállapodtak, hogy visszavonják Budapest 2024-es olimpiai pályázatát. A boldog ártatlanság korában, messze még a szexbotránytól és az önkormányzati választásoktól, a kormány szokatlan hátraarcra kényszerült, miután a Momentum indította Nolimpia-mozgalom egyértelművé tette, hogy a lakosság túlnyomó többsége nem kér a gigantikus sporteseményből.

Mára azonban világossá vált, hogy a visszalépés kimerült a látványos gesztusban, hiszen a kormány valójában sosem tett le a nyári játékok megrendezéséről. Budapest – és egész Magyarország – azóta is folyamatosan „olimpiát” rendez, és ez valószínűleg összességében jóval többe kerül, mintha elnyertük volna a 2024-es esemény rendezési jogát. 

  • Orbán Viktor bölcsen belátta, hogy évekre és különféle eseményekre elosztva ugyanúgy el lehet költeni több tízmilliárd dollárt
  • A sportcélú költések nem állnak meg a stadionok kapujában

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!