Hogy jutottunk el odáig, hogy egy magyar lesz a szlovák miniszterelnök?

Hogy jutottunk el odáig, hogy egy magyar lesz a szlovák miniszterelnök?

2023. március 24-i kép Eduard Heger szlovák miniszterelnökről az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ódor Lajos személyében magyar nemzetiségű ügyvezető miniszterelnöke lesz Szlovákiának. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, nem politikai szándék és nem is a szlovákiai szavazásra jogosultak akarata kellett, hanem a hosszú hónapok óta tartó kormányválság. Zuzana Caputová köztársasági elnök vasárnap jelentette be döntését, miszerint hivatalnokkormányt bíz meg az ország átmeneti irányításával, miután több miniszter is bejelentett lemondását Eduard Heger ügyvezető kormányában.

Heger tavaly december óta vezette ügyvezető miniszterelnökként az országot: a parlament ekkor vonta meg az általa vezetett többpárti kormánytól a bizalmat, Caputová pedig a szeptemberi előre hozott választásokig őt bízta meg ideiglenesen a poszt betöltésével. Heger most vasárnap maga is bejelentette, hogy kérte a felmentését, döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadta el javaslatait, amelyek szerinte biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése.

Az ügyvezető kormányból az elmúlt időszakban távozott Vladimír Lengvarský (OĽaNO, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) egészségügyi miniszter, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, Samuel Vlčan földművelési miniszter, valamint Rastislav Káčer külügyminiszter is, aki korábban azzal szerzett Magyarországon is ismertséget, hogy éles szavakkal minősítette Orbán Viktor sokak szerint oroszbarát politikáját.

– Ódor Lajos korábban gazdasági szakemberként tett szert viszonylagos ismertségre, kulcsszerepe volt az euró bevezetésében és az adóreformban, emellett pedig az elmúlt 12 évben kormányzati tanácsadóként és a Szlovák Nemzeti Bank alelnökeként tevékenykedett. Politikai szerepet nem vállalt sem gazdasági téren, sem pedig nemzetiségi politikusként, egyetlen tömörüléshez sincs köze. Egy technokrata, akinek pártpreferenciája nem pontosan ismert – fejtette ki a Magyar Hangnak Kollai István történész-közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem ösztöndíjasa, aki szerint mindezen okok miatt Ódor társadalmi megítélését nem befolyásolja származása és erre nem kell számítani új pozíciójában sem. Az új ügyvezető miniszterelnök ismertsége egyébként igen mérsékelt, a felmérések szerint körülbelül 48 százalékos, míg a vezető politikusoké 90 százalék körül alakul.

• Szlovákia a weimarizálódás útján?
• Visszatér Fico? Ha igen, milyen következményei lehetne ennek?
• Több mint 20 százaléknyi szavazat elveszhet a választáson?