Önkormányzati rezsi: „Egy éven túl vagyunk, de ez még messze nem a vége”

Önkormányzati rezsi: „Egy éven túl vagyunk, de ez még messze nem a vége”

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Rég aggódhattak olyan nehéz fűtési szezon miatt a települések, mint most: az elszálló rezsiárak okán drasztikus spórolásra kényszerültek mindenhol. Végül hogyan alakultak az önkormányzatok költségei, és min spóroltak? Körkép.

A brutális indulás konszolidáltabb helyzetet teremtett – erről beszélt a települések téli rezsiköltségei kapcsán Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere a Magyar Hangnak. Úgy vélte, alapvető segítség volt, hogy az időjárás sokkal kedvezőbben alakult a vártnál, emellett minden település takarékoskodott is, illetve a kormány is biztosított valamennyi támogatást. A központi költségvetésben összesen 144 milliárdot hagytak jóvá az önkormányzatok energiakompenzációjára, ebből 74 milliárdot osztottak szét a települések között. 32 milliárd forint jutott a tízezer fő alatti önkormányzatoknak, míg 44 milliárd az annál nagyobbaknak. Ám a MÖSZ elnöke szerint ez is csak az elszállt energiaárak miatti többletköltségek mindössze 15 százalékát fedezte, és az összeget is szelektíven osztotta szét a kormány. – Míg Budapest, Hódmezővásárhely vagy éppen Budaörs nem kapott semmit, Debrecennek 3 milliárd forint jutott a 44-ből – mutatott rá. Kérdésünkre elmondta, a segítséget kevésnek tartja a kormánytól. Ráadásul mivel a központi költségvetésnek komoly áfabevétele származott az energiaválságból, ezért korrektnek tartaná, ha ennek egy részét a települési szektorba forgatnák vissza. Arról is beszélt, volt olyan helyzet, amikor a kormány „bedobta a gyeplőt”. Erre példaként a korábbihoz képest 20–26-szoros (!) energiaajánlatokat említette az MVM-től.

• Miért állhat fejre több önkormányzat is az év második felében?
• Meddig tarthat még az energiakrízis, és hogyan kellene készülnie rá a kormánynak?
• Hogyan alakultak a megyei jogú városok téli rezsiköltségei?
• Mit tapasztalt a főváros?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!