Peking mindenkinek megüzente, világuralomra tör

Peking mindenkinek megüzente, világuralomra tör

A párt ünnepsége a pekingi Tienanmen téren, 2021. július 1-jén (Fotó: REUTERS/CARLOS GARCIA)

Hatalmas pompával ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a napokban a Kínai Kommunista Párt. A centenárium kiváló alkalmat adott egyrészről arra, hogy az ország demonstrálja a világ előtt régen látott erejét, a sajátosságokkal működő szocialista rendszer, a „kínai modell” diadalát és a jövőre sorra kerülő pártkongresszus előtt nem utolsósorban Hszi Csin-ping főtitkár hatalmát.

A kínai alkotmány azon tény kinyilatkoztatásával kezdődik, hogy az ország egyike azoknak, amelyek történelme a legrégebbi időkre nyúlik vissza. E hosszú út megkoronázása pedig az imperializmus és a feudalizmus elsöprésével történelmi missziót beteljesítő kommunista párt. E két mondatban nemcsak a marxista történelemszemlélet van benne, hanem Kína sikereinek kulcsa is, miszerint errefelé az emberek nem években, évtizedekben, hanem történelmi távlatokban gondolkodnak. Ebből következően van türelmük kivárni, hogy eljöjjön az ő idejük.

Most nem győzik hangsúlyozni, hogy nemcsak véget ért a XIX. század közepétől mintegy évszázadon át tartó, a nyugati hatalmak támadásában és a két ópiumháborúban testet öltő megaláztatás, de Kína ismét a világ egyik leghatalmasabb és legerősebb állama, amely globális vezető szerepre tör.

• Mivel büszkélkedhet Kína?
• Mi lesz Tajvannal?
• Hogyan tekintenek rájuk a világban?

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!