Több mint hétmillió gyermek él fogságban

Több mint hétmillió gyermek él fogságban

Fotó: Unsplash/Piron Guillaume

Ijesztő képet fest a szabadságuktól megfosztott gyermekek arányáról egy friss jelentés, amely decemberben kerül az Európai Parlament elé, de szakbizottsági szinten már tárgyalták.

Világszerte több mint 7,2 millió gyermek él a szabadságától megfosztva, ezért a nemzetközi közösséget arra kérjük, hogy minden létező eszközzel próbálják ez a helyzetet megoldani – nyilatkozta a jelentés készítője, a spanyol szocialista Maria Soraya Rodriguez Ramos.

Az ENSZ globális tanulmánya szerint a szabadságuktól megfosztott gyermekek mintegy 94 százaléka fiú és 6 százaléka lány. 5,4 millió gyermeket helyeztek el különböző intézetekbe, amelyek természetüknél fogva károsak a gyermekek és fejlődésük szempontjából. Arra is vannak adatok, hogy nagyjából 1,4 millió gyermek van rendőrségi őrizetben, előzetes letartóztatásban vagy börtönben, és legalább 330 ezer gyermeket tartanak fogva migrációhoz kapcsolódó okokból, kísérő nélkül vagy családjukkal együtt. Világszerte legalább 19 000 gyermek él elsődleges gondozójával – szinte minden esetben az anyjával – együtt valamelyik börtönben, és 35 ezer gyermeket tartanak fogva fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódóan. Csak 2022-ben 2496 gyermeket fosztottak meg a szabadságától a konfliktusban (főként háborúban) részt vevő felekkel való tényleges vagy állítólagos kapcsolatuk miatt, és legalább 1500 gyermeket tartanak fogva nemzetbiztonsági okokból olyan országokban, amelyek területén nincs konfliktus. Utóbbi esetben többek között olyan tevékenységek miatt fosztották meg szabadságuktól a gyerekeket, mint a békés tiltakozás, politikai véleménynyilvánítás az interneten, tiltott politikai csoportokban való részvétel és bandatagság.

• Mit állapít még meg a jelentés?
• Mit tenne az ügyben az Európai Parlament?
• Mit kellene tenni a gyermekmigránsokkal?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!