„Legalább a pályakezdő tanárokért miért nem állunk ki, miért nem fogunk össze?”

„Legalább a pályakezdő tanárokért miért nem állunk ki, miért nem fogunk össze?”

Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmának elindítója (Fotó: Dévényi István/Magyar Hang)

23 éve vagyok a pályán, angoltanárként osztályfőnöki és munkaközösségi pótlékot is kapok, így mindenestül bruttó 410 ezer forint a havi jövedelmem. Épp azt néztem, amikor a jövőn gondolkodtam, hogy ennyit lazán megkeresek az IKEA-ban is eladóként, sőt. Mert az is a megfordult a fejemben, hogy elmegyek oda dolgozni – mondta Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára, a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmának elindítója a Magyar Hangnak adott interjújában annak kapcsán, hogy bejelentette, szeptembertől már nem tanít a közoktatásban. 

De szerinte nem is az ő bére az igazán elkeserítő, hanem hanem a kezdő kollégák bére. „Az egyik tantestületi munkatársam öt és fél év egyetem után szerződött ide nettó 170 ezer forintért. A másik hat éve tanít, elmúlt 30 esztendős, és most januárban lett a nettója 200 ezer forint, de csak mert osztályfőnök lett ő is. És látja, ez az, amit nem értek, hogy ha nem magunkért, akkor legalább értük miért nem állunk ki, miért nem fogunk össze?” – tette fel a kérdést.

Hozzátette, „aki nem olyan szerencsés, hogy a szülei el tudták indítani egy önálló lakással, vagy a párja nem keres annyit, hogy a közös háztartás elbírja ezt a hobbifizetést, előbb-utóbb elhagyja a pályát. Mert képtelen megélni. Élni.”

• Mennyire csalódott?
• Melyik volt az első pillanat, amikor úgy érezte, hogy a történet véget ért?
• Mit tanácsol a kollégáinak?

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!