Ütközések és törések a Fideszben

Ütközések és törések a Fideszben

Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Változnak az erőviszonyok a kormányzatban, ami Gulyás Gergely pozíciójának romlását eredményezi, míg Navracsics Tibor inkább erősödik. Nem véletlen, hogy épp őrá nyitott tüzet minisztertársa, Lázár János a közelmúltban. A folyamat múlt év végén vált láthatóvá a Gulyás vezette kancellária gyengítésével (a lényegi területek ekkor kerültek Navracsicshoz), majd a folyamatot gyorsította a kegyelmi botrány. Novák Katalin bukott államfő, Varga Judit egykori igazságügyi miniszter és mindenek előtt Balog Zoltán a Miniszterelnökséget vezető miniszter bizalmi köréhez tartoznak, a körnek már csak kora miatt is korábban Balog volt a húzóneve, legtekintélyesebb tagja. A kegyelmi ügy, majd Varga Judit volt férjének, Magyar Péternek az aktivizálódása nem bizonyult jó pontnak a miniszterelnök szemében, végső soron mégiscsak Gulyás köre okozta a 2010 óta legnagyobb politikai válságot és népszerűségvesztést a Fidesznek.

Gulyás Gergely műtétjéről február 25-én értesült a nyilvánosság, a miniszter azóta nem mutatkozott, ellenben a kommunikációs gépezet rögvest építeni kezdte helyettesét, Panyi Miklóst. Már február végén Orbán Viktorral közös parlamenti fotók jelentek meg róla, illetve február 25-én ő is részt vett a miniszterelnök, Rogán Antal kabinetminiszter, helyettese: Dömötör Csaba és Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgató társaságában egy „kötetlenként” jellemzett várbéli megbeszélésen. Panyi Miklós 2009-ben került Brüsszelbe, ahol a Európai Parlament néppárti magyar képviselőcsoportjának sajtófőnöke lett. A Fidesz–KDNP 2010-es választási győzelme után fokozatosan új irányvonal kristályosodott ki a brüsszeli csapat kommunikációjában is, ennek levezénylése Panyi feladata lett: „kötelező” volt a jelenléte az interjúkon, majd az elkészült anyagot neki kellett megküldeni „áttekintésre, véleményezésre”. Jellemző, hogy ebben az időszakban még a fideszes EP-képviselők is érezték az új helyzet abszurditását, előfordult, hogy Panyi közbeiktatása miatt az újságíróknak szabadkoztak: „Mostanában ilyen szigor van, nem mehet ki semmi a jóváhagyása nélkül” – mondta az egyik fideszes EP-képviselő akkoriban.

• Milyen törésvonalak látszódtak eddig?
• Hogy és miért lő Lázár most Navracsicsra?
• Hogyan teltek az elmúlt évei Lázár Jánosnak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!