Zacher Gábor: Az olyan majmok tartják egyben a rendszert, mint én

Zacher Gábor: Az olyan majmok tartják egyben a rendszert, mint én

Zacher Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Milliárdok mennek óriásplakátokra, de ha ezeknek csak egy kis része a prevenciót szolgálná, már sokkal jobb lenne a közegészségügyi helyzet – véli Zacher Gábor oxyológus, aki szerint az lenne az igazi közszolgálat, ha közismert, népszerű emberek, politikusok, így akár a miniszterelnök is jó példák mutatásával járna elöl. A hatvani kórház főorvosa a Magyar Hangnak adott interjújában kifejtette, a koronavírus miatti szorongást felváltotta az egzisztenciális, a háborús, a klíma- és genderszorongás, a bajokat pedig csak fokozza, hogy több százezren alkohollal, antidepresszánsokkal, vagy drogokkal próbálják oldani a feszültséget, miközben sem alkohol-, sem drogstratégia, a pszichiátriai és addiktológiai ellátáshoz pedig alig lehet hozzáférni. 

Kitért azon meggyőződésére is, hogy a covid-járvány alatti őszinte kommunikáció sokat javított volna az oltási hajlandóságon. – Az őszinte kommunikációra már az oltási kampány alatt is szükség lett volna. Meggyőződésem, hogy ha így történik, nem 70 százalék körüli, hanem a nyugati országokhoz hasonlóan 85–90 százalékos átoltottságot és alacsonyabb halálozásszámot sikerült volna elérni – fogalmazott Zacher Gábor. Az orvos szólt arról is, hogy igen súlyos problémákat kellene megoldania az egészségügyi kormányzatnak, hiszen orvosból és szakszemélyzetből egyre nagyobb a hiány, az intézmények időről időre nagy adósságokat halmoznak fel, számos rendszerszintű és infrastrukturális akadálya van a hatékonyabb működésnek.   

• Támogatná-e hogy a kerékpárosok, elektromos rolleresek számára is kötelezővé tegyék a bukósisak viselését?
• Mentőorvosként mit tapasztal a mentőirányítás nehézségeiből, amelyről Gálvölgyi János esete is árulkodik?
• Természetes jelenség-e, hogy akár több száz kilométerről rendelnek fel mentőegységeket Budapestre?
• Szerinte valós problémára reagál a kormány, amikor a nemátalakító műtétek és az ezt „támogató ideológia” ellen vív élet-halál harcot?
• Miket tart a hazai egészségügyi ellátás legégetőbb problémáinak, kihívásainak? Mi a receptje kiégés ellen?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!