Összeállhat-e az Orbán-Fico tengely? – Reptér Hangácsi Istvánnal

Összeállhat-e az Orbán-Fico tengely? – Reptér Hangácsi Istvánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbáni fazonra szabhatja-e Szlovákiát a parlamenti választásokon győztes volt kormányfő, a hivatalosan szociáldemokrata Smer-Irány pártot a „sírból visszahozó” Robert Fico? Egyáltalán kikkel tud koalíciót alakítani, és vajon összeáll-e vele régi tanítványa, a saját pártot, a Hlast (Hang) alapító és választásokon harmadik helyre befutó, a miniszterelnöki székben ugyancsak megforduló Peter Pellegrini? Mi vár Szlovákiára a negyedik Fico-kormány alatt gazdaságilag és külpolitikai szempontból? Hogyan alakul az orosz viszony, hogyan állnak majd hozzá Ukrajnához és vajon oldódik-e a magyar elszigeteltség a V4-eken belül? Kudarc-e, hogy megint nem jutott be a szlovák parlamentbe a most épp Szövetség néven induló magyar párt? Egyáltalán, van-e még jövője a magyar etnikai alapú politizálásnak északi szomszédunkban? Fico hogy fog viszonyulni Magyarországhoz és a felvidéki magyarokhoz? Hangácsi Istvánnal, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértőjével elemeztük a szlovákiai választás tanulságait.

Az e heti brüsszeli percekben arról beszélgettünk Arató László tudósítónkkal, hogy miként fogadták Fico győzelmét az EU központjában, illetve szóltunk az új körvonalazódó uniós migrációs törvénycsomagról is, amelyet még a jövő év második felében esedékes magyar soros uniós elnökség előtt el szeretne fogadni az Európai Bizottság.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.