Kovács Zsófia két aranyat nyert a torna-Európa-bajnokságon

Kovács Zsófia két aranyat nyert a torna-Európa-bajnokságon

Kovács Zsófia a dobogón (Fotó: Magyar Torna Szövetség/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is aranyérmes lett, utóbbi szeren Székely Zója ezüstérmet nyert vasárnap a törökországi Mersinben rendezett női torna-Európa-bajnokságon. A női szakágban első alkalommal fordult elő, hogy két magyar tornász végzett az első két helyen egy Európa-bajnoki döntőben. A 2017-ben egyéni összetettben ezüstérmes Kovács Zsófia a magyar női tornasport első kétszeres kontinensbajnoka lett. Felemáskorláton Ónodi Henrietta 1989-es sikere után ez volt a második magyar győzelem.

Kovács a második és a harmadik Európa-bajnoki érmét nyerte egyéniben, 2017-ben Kolozsváron ugyanis második lett egyéni összetettben. Magyar tornász legutóbb 2018-ban szerzett aranyérmet a kontinensviadalon: Glasgow-ban Dévai Boglárka ugyancsak ugrásban végzett az első helyen. A szombati csapatversenyben bronzérmes magyar válogatott további tagjai közül vasárnap Bácskay Csenge ugrásban negyedik, talajon Székely Zója hetedik, Böczögő Dorina pedig nyolcadik lett.

A juniorok csapatversenyében a magyar válogatott pénteken bronzérmes, egyéniben Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzérmes lett. A koronavírus-járvány miatt a versenyen mindössze 16 ország versenyzői indultak, a felnőttek mezőnyében 46, a junioroknál 42 tornász szerepelt.

„Még fel sem fogtam, csak emésztgetem, hogy ez tényleg megtörtént. Hatalmas boldogság van bennem” – nyilatkozta az M1-en Kovács Zsófia. Hozzátette, az ugrásai során érezte, hogy mindkettő jól sikerült. Felemáskorláton volt egy nagyobb rontása, ami érzése szerint három tizedpontot ért, ezért fordulhatott elő, hogy a selejtezőhöz képest kevesebb pontot kapott, de ez is elég volt a végső sikerhez.

A Dunaferr SE tornásza úgy fogalmazott, bár ez az Európa-bajnokság nem volt teljes, de akik részt vettek, azoknak hatalmas lehetőség volt. „Nagyon nehéz éven vagyunk túl, csupán három versenyünk volt. Ezek az eredmények nagyon nagy erőt adnak a következő felkészülés és a tavaszi Európa-bajnokság előtt” – mondta Kovács.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány leszögezte, Kovács Zsófia ugrásai a világ bármelyik versenyén megállták volna a helyüket. „Tudom, hogy többen hiányoztak  az Európa-bajokságról, de ez akkor is egy csoda, felemáskorláton két magyar versenyző a dobogó legtetején” – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján. Hangsúlyozta, egész évben ennek a versenynek rendeltek alá mindent, szinte végig buborékban éltek és edzettek, ezt mindenki nagyon fegyelmezetten viselte.

„Remélem, tovább tudjuk vinni ezt a munkát, és bízom benne, hogy a felnőtt válogatott mellé egy főállású koreográfust tudunk alkalmazni” – mondta a kapitány. Altorjai Sándor csapatvezető közölte, reményei szerint a magyar tornasportban mindenkinek nagy löketet adnak ezek az eredmények, és még jobb teljesítményre ösztönöznek mindenkit.