A bodorka, a bagolykeszeg vagy a széles durbincs lehet az év hala 2022-ben

A bodorka, a bagolykeszeg vagy a széles durbincs lehet az év hala 2022-ben

Bodorka (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét közönségszavazáson dől el, melyik faj legyen az év hala. A 2022-es jelöltek: a bodorka, a bagolykeszeg és a széles durbincs. Szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet. Az évente megtartott voksolás célja az, hogy népszerűsítsék az őshonos halfajainkat. Cikkünk írásakor a Bodorka vezetett a szavazatok közel 60 százalékával, a második a bagolykeszeg volt 23 százalékkal, tőle nem sokkal lemaradva a széles durbincs állt.

A 2021-es szavazáson három jelölt közül az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolna a szavazatok 20 százalékával lett a harmadik. Második a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, mindössze 8–10 centimétert elérő fürge cselle. Erre a viszonylag ritka és védett halunkra a szavazók 31 százaléka voksolt. Az élen, 49 százalékos többséggel, a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett.