A maszkviselés csökkentheti a Covid-19 súlyosságát

A maszkviselés csökkentheti a Covid-19 súlyosságát

Egészségügyi maszk Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas, József Attila-díjas költő szobrán a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ előtt 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyes kutatók úgy vélekednek, hogy a maszkviselés bizonyos értelemben részleges immunitást ad az embernek a koronavírussal szemben. Az elmélet szerint – amelyet ugyan még nem bizonyítottak, de a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapja, a New England Journal of Medicine elég megalapozottnak tartotta ahhoz, hogy helyt adjon neki – az univerzális maszkviselésnek elméletben csökkentenie kéne a Covid-19 megbetegedések súlyosságát.

Most teljes joggal kérdezhetik, hogy mégis miért, hiszen, ha már megfertőződött az ember, az egyben azt is bizonyítja, hogy a maszk nem védte meg. Csakhogy az már bizonyított, hogy a fertőző vírusok mennyiségétől, amelyek bejutnak az ember szervezetében, jelentősen függ a megbetegedés súlyossága. Magyarul, ha kevés vírus jut be, általában enyhébb a betegség, ha sok, akkor súlyosabb.

Márpedig a maszk bizonyítottan megállítja a vírusokat szállító cseppecskék jelentős részét. Vagyis egy maszkos embert fertőző vírusok mennyisége (az úgynevezett fertőző dózis) kisebb lesz, mint egy maszkot nem viselő emberé. Ha tehát általánossá válna a maszkviselés, az elmélet szerint nőnie kéne a tünetmentes, illetve az enyhe tünetes fertőzések részarányának.

Az elméletet emberen még nem bizonyították, hörcsögökön viszont már igen. Kínában sebészeti maszk anyagával vettek körbe hörcsögöket (sajnos nem pici maszkokat adtak rájuk), és így sikerült bizonyítaniuk, hogy a védett hörcsögök kisebb valószínűséggel fertőződtek meg a koronavírussal, illetve ha megfertőződnek, akkor enyhébb lefolyású volt a megbetegedésük.

(Telegraph)

Címkék: koronavírus, maszk