A Neptunusz nem is (annyira) kék, mint eddig hittük

A Neptunusz nem is (annyira) kék, mint eddig hittük

Az Uránusz és a Neptunusz Voyager-2 által készített (felső sor) és valós képei (alsó sor). Fotó: University of Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Uránusz és a Neptunusz a Naprendszer két legkülső bolygója (a Plútó már jóideje nem számít „nagy” bolygónak, csak kisbolygó). Az összes csillagászati könyvben kék üveggolyóként jelennek meg, az Uránusz fakó kék színű, míg a Neptunusz árnyalata kifejezetten élénk. Brit kutatók azonban most feltárták, hogy a Neptunusz szinte ugyanolyan halvány kék színű, mint az Uránusz.

Kiderült, hogy a Neptunusz közismert, kifejezetten szép mélykék színét mesterséges (bár nem szándékosan megtévesztő) képmanipuláció okozta még az 1980-as években. Akkoriban látogatta meg a két bolygót a NASA Voyager-2 szondája, és készített róluk viszonylag közeli fotókat. Azóta sem jutott hozzájuk ilyen közel egyetlen ember alkotta eszköz sem. A csillagászok az elkészült képeken azért tolták fel a telítettséget, hogy ezzel jobban láthatóvá tegyék a felszín mintázatait és foltjait jobban látszanak. Később azonban elfelejtődhetett ez a módosítás, és már az élénkebb kép terjedt el mindenhol. Kezdetben még jelezték a képaláírásokban, hogy hamis színes képről van szó, később azonban ez az információ elsikkadt.

Az oxfordi kutatók azonban most a Hubble űrteleszkóp és a chilei Very Large Telescope legmodernebb méréseinek felhasználásával rekonstruálták a két bolygó valóságoshoz legközelebbi színű képét, és ezeken az látszik, hogy alig van különbség az árnyalatukban: mindkettő fakó világoskék színű.

Az elmúlt fél évszázad csillagászati észleléseiből az is kiderült, hogy az Uránusz színe miért változik folyamatosan. Ezt valószínűleg a légköri metán okozza, amely az egyenlítő környékén sokkal nagyobb koncentrációban található, mint a sarkoknál. Az Uránusz tengely körüli forgása miatt változik a Nap felé néző oldala metánkoncentrációja. Mivel a metán a rá eső fény más hullámtartományát nyeli el, mint a légkör egyéb gázai, időről-időre megváltozik a bolygó látszólagos színe.