Új tanulmány: a covid-fertőzés gyengíti a férfiak nemzőképességét

Új tanulmány: a covid-fertőzés gyengíti a férfiak nemzőképességét

Forrás: Fusion Medical Animation/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legújabb kutatási eredmények szerint a covid-fertőzés a férfiak nemzőképességére, spermiumaik minőségére is hatással van. A Reuters által idézett, Fertility and sterility (Termékenység és sterilitás) című lapban megjelent tanulmány szerint 120 belga férfi vizsgálata azt mutatja, hogy spermiumaik minősége a fertőzésből való felgyógyulást követően is károsodást mutat, mozgékonyságuk csökkent.

A gyógyulást követő egy hónapon belül adott mintákban a spermiumok mozgása a normál értéknél 60 százalékkal, számuk pedig 37 százalékkal volt kevesebb. Két hónappal a gyógyulás után a mozgékonyság még mindig 28 százalékkal, a spermiumok száma pedig 6 százalékkal volt alacsonyabb. A férfiak átlagéletkora 35 év volt, betegségük súlyosságának nem volt jelentősége a spermiumok minősége szempontjából. 

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy azon párok, akik gyermeket szeretnének ezt az eredményt érdemes figyelembe venniük. Vélhetően három hónap elteltével a spermiumok minősége visszaáll az eredeti állapotba, de arról egyelőre nincs adat, hogy egyes férfiak nemzőképességét a covid-fertőzés károsítja-e maradandóan.