Elhunyt a pdf és a Photoshop atyja

Elhunyt a pdf és a Photoshop atyja

Charles Geschke (Fotó: Schmiebel/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt 81 éves korában Charles Geschke, az amerikai Adobe szoftvergyártó cég társalapítója, aki közreműködött a népszerű pdf fájlformátum kifejlesztésében – közölte a vállalat szombaton. Geschke San Francisco külvárosában, Los Altosban lakott, pénteken halt meg – írta az MTI.

– Hatalmas veszteség az egész Adobe-közösség és a számítástechnikai ipar számára, amelynek vezető személyisége és hőse volt évtizedeken át – írta Shantanu Narayen, az Adobe vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett körüzenetben. „Az Adobe társalapítóiként Chuck (Geschke beceneve) és John Warnock úttörő szoftvert fejlesztettek ki, amely forradalmasította az emberek alkotótevékenységét és kommunikációját” – olvasható Narayen e-mailjében.

– Első termékük az Adobe PostScript volt, egy új technológia, amely radikálisan új eszközt biztosított szöveg és képek nyomtatására, elindítva ezzel az asztali kiadványszerkesztés forradalmát – tette hozzá az Adobe jelenlegi vezérigazgatója a nyomdai minőségű kiadványok asztali számítógéppel történő előállítására utalva. Narayen felidézte, hogy Charles Geschke neve olyan további – nagy változásokat elindító – szoftverekhez fűződik, mint az Acrobat, az Illustrator, a Premiere Pro és a Photoshop.

Geschke 1982-ben alapította Warnockkal közösen az Adobe céget. Tizenkét éve, 2009-ben Barack Obama akkori elnök a két üzletembert és szoftverfejlesztőt az amerikai technológiai és fejlesztési érdemrenddel tüntette ki. Geschke 1992-ben túlélt egy emberrablást. Az akkor 52 éves szoftverfejlesztőt két fegyveres férfi elhurcolta, és négy napig fogva tartotta, míg végül sikerült kiszabadítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint a rendőrséget végül az egyik gyanúsított vezette el a bűnözők rejtekhelyére, a tetteseket a 650 ezer dollár váltságdíjjal együtt kerítettek kézre.