Két adag Janssen jelentősen csökkenti az omikronos kórházi esetszámokat

Két adag Janssen jelentősen csökkenti az omikronos kórházi esetszámokat

Oltáshoz előkészített, az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával töltött fecskendők a soproni gyógyközpont oltópontján 2021. november 15-én (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy friss dél-afrikai tanulmány szerint a Johnson & Johnson (Janssen) eredetileg egydózisúra kifejlesztett vakcinájának második dózisa erős védelmet nyújt az omikron vírusvariáns ellen, és jelentősen csökkenti a kórházba kerülés esélyét – olvasható a New York Times cikkében.

A független szakértők által még nem jóváhagyott tanulmány 69 ezer emlékeztető oltást kapott egészségügyi dolgozó adatait vetette össze egy hasonló méretű csoporttal, amelynek tagjai oltatlanok voltak. A vizsgálatokból kiderült, hogy két adag vakcina már 85 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés esélyét az omikronnal való megfertőződés esetén. Egy másik dél-afrikai tanulmány szerint a Pfizer két dózisa 70 százalékkal mérsékli a kórházba kerülés esélyét.

A kontinens lakói számára nagy jelentőséggel bír az eredmény, mivel a J&J vakcinájára támaszkodik több afrikai ország oltási programja. Miután az omikron rohamosan terjed a kontinensen, kifejezetten jó hír, hogy két dózis vakcina már nagymértékben segít megakadályozni a betegség súlyos lefolyását.  

Az Egyesült Államokban nem ennyire népszerű a Johnson & Johnson vakcinája: az ottani élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatal (FDA) szakemberei engedélyezték ugyan az emlékeztető oltásként való alkalmazását, de az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) inkább a Pfizer és a Moderna oltását javasolja harmadikként. Az Egyesült Államokban korábban egy ideig szüneteltették is a Johnson and Johnson vakcinájának használatát, miután az azzal beoltott emberek milliói között akadt néhány olyan eset, ahol vérrögképződés alakult ki.